Службата за сигурност на Украйна е разкрила самоличността на офицера от главното разузнавателно управление на Генщаба на Руската федерация, който действал в Украйна под името Игор Стрелков. В момента той се изявява като лидер на сепаратистите в Славянск. Истинската фамилия на Стрелков е Гиркин, предава Униам, като цитира шефа на пресцентъра на службата за безопасност (СБУ) Марина Остапенко.

По думите на Остапенко, в рамките на антитерористичната операция на СБУ е установено името и фамилията на мъжа, който действа в Украйна с прозвището "Стрелок".

"Това е гражданин на Руската Федерация - полковник Игор Всеволодович Гиркин", роден на 17 декември 1970 г. с паспорт № 4506460961. Това лице е регистрирано в Москва на адрес Шенкурский проезд, дом 8-б, кв. 136", каза Остапенко.

Тя отбеляза също така, че Гиркин, по-рано нееднократно е посещавал Украйна с руски задграничен паспорт и последния път легално е пресякъл украинската граница на 26 февруари тази година, кацайки с полет от Шереметиево до Симферопол. На следващия ден, 27 февруари, започна атаката срещу Върховната рада, което постави началото на анексирането на Крим.

Остапенко отбелязва още, че СБУ е установила съпричастност на групата «Стрелка» към похищението на представители на
ОБСЕ в Донецка област. Руснакът Игор Гиркин (Стрелков) е обявен за издирване. Срещу него е образувано наказателно производство за умишлено убийство и действия срещу суверинитета, териториалната цялост и неприкосновеност на Украйна, провеждане на диверсантска подривна дейност, а също така организиране на масови безредици на територията на източна Украйна.

Установено е, че в началото на април "Стрелков" получил заповед от Москва да стартира мащабна диверсантска операция в Украйна, в частност в областите Донецк и Луганск.

Под командването на "Стрелков" са действали повече от 30 души и на 13 април са извършили въоръжено нападение над сътрудници на СБА, по време на което е загинал един и трима са били ранени.

Стрелков също така е ръководил и действията на въоръжени лица, които незаконно са задържали военните от 25-а въздушна десантна бригада на въоръжените сили на Украйна в Славянск на 16 април.

Установена е съпричастност на «Стрелков» към убийството на депутата от Горловския градски съвет Владимир Рибак.