Покрай страховитите летни гръмотевични бури Би Би Си огласи резултати от проучване на Кралската общност за предотвратяване на инциденти (Rospa), според които светкавиците удрят четири пъти по-често мъжете от представителките на нежния пол.

Физичната природа на феномена е проста за обяснение – разлика между електрическия заряд на даден облак и земната повърхност. И за да бъде постигнат баланс в природата, се появява гигантска искра с мощности над милиард волта, която изпразва от натрупаната енергия от облаците в земята. Ако светкавица удари човек, ефектът може да бъде незабавно спиране на сърдечната дейност, а органите му буквално могат да бъдат сварени. Според проучването на Rospa всяка година в Обединеното кралство трима души загиват, след като са поразени от гръм (терминът в българския език е неточен, доколкото звукът е само "гарнитура" на явлението – бел.- ред.). В Щатите числото е 30 на година. По-важното обаче е, че 85% от жертвите са мъже, вероятно защото по физиологични причини представителите на силния пол действат като гръмоотводи. Научното обяснение е, че по статистика мъжете по-често се намират на открито. На практика най-застрашени са играещите голф, тъй като статистически е най-вероятно да са далеч от укритие по време на буря.Повече от ¾ от поразените от гръм хора страдат от трайни физически и психически увреждания, понякога и инвалидност, сочи статистиката. В някои случаи по тялото на жертвата се появява т. нар. Фигура на Лихтенберг, наричана още дърво на светкавицата или цвете на светкавицата. Тя наподобява изкусна татуировка, но всъщност представлява изображение на прогорени от електрическия удар капиляри.

Има три вида удари от светкавица. Директнвото попадение е когато искрата се стовари право върху човек той играе ролята на гръмоотвод. Страничният удар е, когато зарядът удари съседен на човек предмет и после "прескочи" към него, за да се успокои в земята. Удар в земята имаме в случай, че светкавицата попадне в почвата и после "пътува" през нея, докато достигне човека.