Поредното дело, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов води срещу лидера на България без цензура Николай Бареков, не успя да тръгне в Софийския районен съд (СРС).

Оказа се, въпреки че е редовно призован Николай Бареков не се яви в съда, но и не е изпратил адвокат, който да го представлява. Съдът призна, че не е очаквал това и не е извикал служебен адвокат.

Така въпреки, че не е задължително в такова дело Бареков да присъства лично, СРС прецени, че трябва поне да бъде осигурен служебен адвокат, който да го представлява, за да не накърни правото му на защита. Делото ще направи опит да тръгне отново на 18 юни.

Тук има клеветнически твърдения, които са изключително груби, каза адвокатът на председателят на ГЕРБ - Марин Марковски. Той заяви, че на концерт и пред Росен Петров Николай Бареков твърдял, че Бойко Борисов е организирал група да убие Бареков.

Адвокатът на бившия премиер каза, че това представлява клевета по смисъла на българския наказателен закон и това е предмета на това наказателно дело. По думите му, Бареков е казал това и на концерта и в предаването с различни думи. Лидерът на ГЕРБ по това дело претендира само за наказателна отговорност за клевета.

Адвокатът му отново посочи, че Николай Бареков е осъждан веднъж и има влязла в сила административно наказание за подобно престъпление. "В името на истината след завеждането на тези дела г-н Бареков спря да обижда и да клевети публично, т.е. процедурата в НПК има превъзпитателен ефект и допринася за политическия живот, за неговото освежаване и правенето в законна форма да текат споровете", смята адвокатът на Бойко Борисов.

Марин Марковски каза, че делата в районния съд са 4 и заяви, че при всяка една клевета и обида ще бъде завеждано дело. В градския съд също има заведени дела срещу депутати, "пак за подобни клевети и обиди", каза адвокатът като подчерта, че понеже те имат имунитет, не могат да бъдат съдени наказателно и там са заведени граждански дела и те са 4.

"Той, г-н Борисов, ако заведе за всички дела, за които го обиждат хора така безотговорно и безобразно, тая съдебна зала трябва да работи само за него, но избира и не желае така просто да се впуска в безразборни дела, но има момент, когато се прекалява и ето реакцията е налице", каза защитникът.