- Г-жо Найденова, отскоро сте председател на Патентното ведомство. Нека ви представим.

- На поста съм от един месец и три дни. Досега бях в Софийската адвокатска колегия. Адвокат съм над 30 г. Работила съм като патентен представител от 1997 г.

- Запозната сте с темата откъм практическата ѝ страна.

- Да, така е. Но едно е да се консултираш с клиента коя марка не съвпада или кой дизайн или етикет няма да изкопира друг. Сега, когато съм от другата страна, пак е интересно.

- Какви проекти разработва Патентното ведомство и как то може да бъде полезно на бизнеса и на гражданите?

- Днес и утре имаме ден на отворените врати, за да може бизнесът и гражданите да видят какво сме направили. От нашия сайт всеки, който иска да регистрира марка,

може да провери
дали няма нещо
подобно в
европейската
мрежа
на марките


Така може да си свери часовника.

- Какво прави бизнесменът, как да стигне до марките и да свери своята?

- В тази европейска мрежа има милиони марки. Някой например прави мебели, иска да запази дизайн на кресло. Влиза в сайта ни и вижда дали някой друг не е разработил подобно и не е запазил дизайна. Защото, ако това е така, ще му бъде отказана регистрация у нас.

- А ведомството в онлайн света ли е? Може ли да се прави регистрация на марка, дизайн и каквото и да е по интернет?

- Патентното ведомство може да бъде полезно с тези електронни заявки, които са факт от 2013 г. А през тази година ще ги усъвършенстваме.

- Дайте пример.

- Искам да защитя една марка или дизайн. Влизам в портала и се регистрирам като физическо лице. Но вече съм се подготвила, направила съм справка дали няма подобна на моята марка. След като съм установила, че няма, я регистрирам онлайн.

- Няма нужда човекът да идва във ведомството изобщо?

- Няма нужда. Когато регистрацията е по електронен път, се плаща само държавната такса. Не се броят пари за услуга към патентен представител. Към края на годината

ще предложим и
други онлайн
услуги


Срокът на марката или на дизайна е 10 г. След изтичането му той трябва да се продължи. Ще направим така, че това също да става онлайн. По електронен път ще може да се нанася промяна на обстоятелствата, например собственикът иска да впише съсобственик. Подготвяме и плащане онлайн на таксата.

- Продължава ли практиката да се краде марка или друга интелектуална собственост? Много ли се краде?

- Не. Категорично казвам, че това са много редки случаи. Почти е невъзможно.

- Защото си спомням войни за марки, които продължават с години.

- Войните ги има и няма да спрат. Добре е това, че законът постави сериозна бариера. Заявявайки една марка, запазвайки я, вие сте длъжни да следите за нея като собственик. Естествено, може да ползвате услугите на Патентното ведомство, както и на патентния си представител. Собственикът трябва да следи, и ако се появи сходна на неговата марка, която би заблудила потребителя, веднага да напише възражение.

- А ако пропусне, ако е бил в чужбина, проспал е появата на копието?

- Имаме абонамент, на три месеца даваме информация на собственика какво се случва, има ли сходни марки, за да може той да реагира. Ако аз притежавам марка и искам да си я пазя, ше намеря начин да го правя. Но го има и този момент, че ако някой иска да краде марка, то той ще я пусне за регистрация като своя.

- Вие нямате задължението да следите за сходство, за подобие, за еднаквост?

- Не, нямаме.

- В коя област са най-много тези опити за кражби? Вероятно при марките?

- Най-много са там. Всеки гледа да напише нещо, което вече е известно.

- То си е кражба на пазар всъщност.

- Да, така е. Но това много строго се контролира от Патентното ведомство.

- Да кажем, аз пускам заявление, че регистрирам марката “24 часа” на мое име. Какво ще се случи?

- Пускате марката за регистрация. Обявява се 3-месечен срок за опозиция (за възражение - б. р.). И се чака да се види дали някой, който е собственик на марката “24 часа”, няма да пусне възражение. Това възражение отива в експертен съвет, той решава. Главният юрист консулт на дирекцията подписва, подписва главен секретар, зам.-председател, накрая и аз, че

вие сте нарушили
марката и не ви
разрешаваме да я
регистрирате


- Все пак вие няма да позволите да открадна марка.

- Не, в никакъв случай. Само че собственикът трябва да възрази. Но дори да сме я регистрирали, когато притежателят на оригиналната марка разбере, има втори лост. Той пуска възражение за нарушение. Може да се открие подобието след една-две години и собственикът на оригинала да възрази. И ние отменяме марката, която дублира. Няма давност.

- В началото говорихме за защита на гражданите. Но не казахме много за това.

- Има пълна равнопоставеност на защитата на фирмите и на гражданите. Няма разлика. Но друго искам да ви кажа - единствено в България има възможност Патентното ведомство да реагира веднага при нарушения и да състави наказателно-административен акт. Другите държави не са възприели тази практика, при тях се отива в съда. Докато при нас знаем съдът колко бързо работи.

- Как действа този механизъм?

- Гражданин или фирма констатира нарушение - вижда на пазара продукт, който прилича на неговия, за който е запазил дизайн. Сигнализират ни, мобилна група отива на място, констатира, намира доказателства. Актът при първо нарушение на фирма е 3000 лв.

- Кои са най-копираните марки?

- “Адидас”, “Версаче”, “Шанел”. Всякакви разновидности има - буква разменена, буква добавена. Най-много се копират марките за дрехи. Ние ги изземаме тези дрехи на общоизвестни марки, конфискуваме ги и полицията ги унищожава.

- В една иновативна стратегия за интелигентен растеж пишеше, че сме едва ли не сме на последно място по патенти в Европа. Така ли е?

- Не мога да кажа дали сме на последно място. Но статистиката не ми говори да сме на добро място. Въпреки че за България 670 изобретения за 2013 г. не са малко. От тях 146 са в машиностроенето, в електрониката и електротехниката са 78, в химията са 74. Не е малко като бройка.

- Пак в тази стратегия пишеше, че патентите са предимно на физически лица.

- Така е. Най-слабото представяне в тази бройка е на БАН и на университетите. Второто най-слабо място отзад напред е на индустрията, която би трябвало да има нужда от тях. И най-много са на физически лица. Излиза, че имаме умни глави, които обаче не се вписват в научни звена.

- Излиза, че системните открития, тези, които носят иновации, ги няма.

- Има ги, но са слабо представени.

- А колко са индивидуалните открития?

- 170 за 2013 г.

- Значи има 170 души, на които в главите им нещо работи...

- И то изобретенията им са в тежки сфери - машиностроене, електроника, химия.

- Но не са вързани със самата индустрия.

- Не, те са сами за себе си. Може би оттук нататък ще търсят внедряване. Според мен те не са стигнали до финансиране. Той го е измислил, патентовал го е. Оттук нататък, за да го внедри, ще му трябват средства или връзка с малкия и средния бизнес.

- Може би тук е мястото на програмата “Иновации и конкурентоспособност”, която да поеме гаранция пред банката.

- Мисля, че много от тези физически лица, а може и индустрията, ще ползват тази програма.