На неформална среща с медиите, проведена на открито, в градината на Министерски съвет днес следобед, премиерът Пламен Орешарски изпуши няколко цигари и сподели своите впечатления от развитието на политическата ситуация в страната през последните дни. Премиерът коментира и някои от актуалните финансово-бюджетни проблеми, които правителството решава, предаде репортер на БЛИЦ от мястото на събитието. Ние сме вероятно единствената страна в света, където има хора, които протестират срещу "отпускането на коланите" , което предлагаме с промените в бюджета, каза днес Пламен Орешарски.

Според него, всички страни в криза - Италия, Гърция, Испания и Португалия - въвеждат строга фискална дисциплина, свиват бюджетния дефицит и това предизвиква масови протести.

У нас нещата са обърнати и затова уникални, твърди премиерът- ние предлагаме разхлабване на фискалната система, увеличаване на бюджетния дефицит и повече пари за социални плащания и това предизвиква протести.

Според Орешарски, когато той разказва на свои колеги от Европейския съюз за какво протестират хората в България, те не искат да повярват.

Що се отнася до промените в бюджета, върнати от президента, премиерът е убеден, че това се прави с политически, а не финансово-икономически проблеми. Според него, когато в един държавен бюджет вземат връх политическите съображения, това неминуемо ще доведе до сериозни проблеми.

Орешарски повтори тезата си ,че за него като министър-председател не е проблем да работи и по бюджета, направен от Симеон Дянков, но тогава през октомври, когато предвидените за разходи средства свършат, правителството ще трябва да спре плащанията, връщането на ДДС и някои от социалните помощи.