Жените вземат повече дрехи за ваканция, отколкото е необходимо. Средностатистическата жена носи само една трета от дрехите, които взема в куфара си за ваканцията, показва британско допитване.

Дамите се нуждаят от около 57 дрехи в куфара си за двуседмична ваканция, но много от тях вземат близо 150 дрехи - от поли, горнища и бельо до бански костюми, високи токчета и пижами. Две трети от съдържанието на куфара им обаче остава неносено.

79 на сто от анкетираните жени признали, че вземат допълнителни дрехи, като най-честата причина е "за всеки случай". Освен дреха за всеки възможен сценарий жените признали, че носят и повече слънцезащитен крем и приспособления за коса, отколкото се нуждаят за двуседмична ваканция.

Близо една трета от анкетираните дами заявили, че са били залавяни със свръхбагаж. От тях близо половината казали, че лъжат партньора си за теглото на куфара си, преди да тръгнат за летището от страх, че могат да ги накарат да оставят неща, които изглеждат ненужни.

"Жените планират гардероба си за ваканцията месеци по-рано, като купуват нови рокли, обувки, бански и аксесоари. Куфарите са пълни с нови дрехи, но жените също така искат да вземат и любимите си летни дрехи в гардероба", заяви говорител на веригата магазини Дебенъмс, която осъществила изследването.

Опаковането на достатъчно дрехи и аксесоари за един месец не е достатъчно за някои жени, като близо половината от тях заявили, че биха се възползвали от възможността да купят нови дрехи по време на ваканция в чужбина и да се върнат с още повече багаж в куфара си.

Облекла за през деня остават най-често неносени от жените, тъй като повечето избират да прекарват дните си край басейна или на плажа, носейки само бански и няколко наметала за храна и разходка. Аксесоари като шапки, обувки, бижута, чанти и слънчеви очила заемат място в женския куфар, но само някои от тях виждат дневната светлина на курорта.

За разлика от дамите мъжете носят слагат в куфара само 40 дрехи за двуседмична ваканция.