Окръжната прокуратура в Кърджали ще поиска доживотен затвор за 18-годишния абитуриент от Джебел, който умъртви с особена жестокост млада жена и невръстното й дете в Джебел, и ги ограби.

Още днес Светлозар Лазаров внесе искане за продължаване на мярката за неотклонение на арестувания Мерт Мехмед след изтичането на първоначалния срок на задържането му от 72 часа. Възможно е съдът да заседава още довечера, а най-късно утре. За много кратко време разследващите стигнаха до действителния извършител на бруталното убийство на самотната майка Джейлян Юсуф и 7-годишната й дъщеря Джейда. "Вчера срещу категорично доказания убиец Мерт Мехмед е повдигнато обвинение за двойното убийство, извършено с особена жестокост. Законът предвижда три наказателни възможности – лишаване от свобода за срок от 15 до 20 г., доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна. Аз ще поискам от съда доживотен затвор. Превъзпитанието на такъв човек и връщането му в обществото е прекалено трудно", заяви окръжният магистрат Лазаров. Той определи случая в Джебел като изключително тежка трагедия.

Ужаси ме това, че при разпитите не видях в очите на това момче и грам желание да преосмисли извършеното, посочи комисар Петко Деведжиев, областен директор на МВР в Кърджали. Паралелно с огледа е трябвало да бъдат изяснени всички връзки на убитата жена, а тя е имала много на брой сериозни такива. Общо 11 души, в това число и бившият съпруг Орхан, баща на умъртвеното дете, са били разпитвани. Обяснения е дала и майката на обвинения в двойното убийство Мерт. Тя признала, че в интернет търсила информация за това как се разпознават наркоманите. Накрая след пресяването на показанията на всички разпитани подозренията паднали върху екссъпруга Орхан и ученика Мерт. Последният е направил пълни самопризнания. При задържането му освен характерните охлузвания, причинени от прескачането на балкона, полицаите се натъкнали и на пакет марихуана.

Най-вероятно касапницата в апартамента на Джейлян и малката Джейда се е разразила в нощта срещу 21 април. Това ще докаже съдебно-медицинската експертиза, по която работят двама пловдивски съдебни лекари и един от Кърджали, заключенията ще бъдат готови до 5 дни. Назначена е и съдебно-психиатрична експертиза на младежа, който съсече с брадва майката и момиченцето й. След като успешно ги умъртвил, Мерт откраднал от дома им сума от около 250-300 лева. Прибрал се у дома и хвърлил кървавите си анцузи в коша за пране. След това веднага сменил сим-картата, а в компанията на майка си е напазарувал с откраднатите пари нов мобилен телефон и маратонки.

Мерт Мехмед е стар познайник на полицията. Още през миналата година, когато не е бил пълнолетен, е извършил 6 престъпления, за едно от които е осъден на пробация, а по останалите делата му са висящи. Всички са за кражби на пари от търговски обекти. Най-рано след 2 месеца е възможно делото да влезе в съда.