До края на май работната група към ДКЕВР ще е готова със становището си за цената на тока от новия регулаторен период, съобщи председателят на комисията Боян Боев пред журналисти.

Тогава ще станат ясни всички разходи по веригата и ще бъде проведено широко обществено обсъждане за цената на електроенергията.

„Всички искат повишение на цените, но нашата работа е да седнем и да анализираме направените разходи, начина, по който се определят, и тогава да вземем нашето решение“, поясни още той.

В отговор на въпроса какво повишение е поискала държавната НЕК, Боев обаче отговори, че „не може да се сети в момента“.

Той не можа да посочи какво е средното увеличение, което искат всички дружества по веригата, защото се анализират няколко сектора – топлоенергетика, енергетика и доставка на газ. Той заяви, че е „оставил на спокойствие работната група“ да анализира ситуацията.

Заедно с ценовото решение ДКЕВР ще представи и компенсаторния механизъм за покриване на разходите за изкупуване на зелена енергия. Припомняме, че в момента няма такава схема, след като от Върховния административен съд (ВАС) отмениха последното решение на енергийния регулатор за изкупуването на електричеството, произвеждано от възобновяеми източници.

Липсата на подобен механизъм всъщност е в основата на спора между НЕК и трите електроразпределителни компании. ЕРП-тата коментират, че са прихванали разходите за изкупуване на зелена енергия. От НЕК обаче са категорични, че неполучените средства са заплаха за цялата енергийна система и затова подадоха жалба до ДКЕВР за липсващите средства.

След това оплакване от държавната енергийна компания ДКЕВР започна процедурата за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е събрала 36 млн. лева от новата такса за достъп на производителите на електроенергия от възобновяеми източници. Тези средства са за първото тримесечие на годината и в момента са в бюджета на регулатора, разясни Боев пред журналисти.

Той коментира още, че ДКЕВР очаква нареждане кога да преведат в държавния бюджет тези милиони, каквото е законовото изискване.

Припомняме, че в Закона за бюджета за тази година бяха вписани очаквани годишни приходи от около 160 млн. лева от таксата за ВЕИ производителите. Тази такса беше въведена изненадващо и в последния момент - като предложение, внесено между първото и второто четене на законопроекта в Народното събрание. Тя се изчислява, като се умножи преференциалната цена по количеството изкупена енергия по 20%.

Анализите обаче показват по-малки приходи от очакваните. Нещо повече, ситуацията може и да се задълбочи с оглед ограниченото производство на енергия от ВЕИ мощности през април.