НАСА смята, че скованият в лед спътник на Юпитер Европа един ден може да стане обитаем от хората.

Тя поръчала на екип от учени да постави точни цели за мисия на ледената повърхност на спътника. В статия за списание "Астробайолъджи" изследователите обявиха трите основни цели пред бъдеща мисия.

Първата е изследването на неледения материал на Европа от поне две различни дълбочини, за да се разбере детайлният състав на солите, органичните материали и други замърсители. Втората цел е създаването на геофизическа карта на Европа за изследване на ледената обвивка и океана на сателита чрез способите на сеизмологията и магнитометрията - техника за измерване на магнитните свойства на почвата.

На последно място учените се надяват, че изпращането на космически кораб на Европа ще им позволи да характеризират геологията на повърхността с човешка мярка. През март изследователи откриха най-силното доказателство до момента, че солената вода в огромния течен океан под ледената повърхност на Европа всъщност достига до повърхността на сателита, което засили предположенията, че там може да има живот.

Изследването установи, че съществува химически обмен между океана и повърхността, което прави океана богата химическа среда. То беше дело на професор Майк Браун, астроном от Калифорнийския технологичен институт от Пасадена, Калифорния, и Кевин Хенд от НАСА. Според проф. Браун обменът между океана и повърхността "означава, че енергията може би отива в океана, което е важно от гледна точка на възможността за живот там".

Учените смятат също така, че съставът на океана на Европа може би много прилича на солените океани на Земята.