Кои са най-големите пороци в света? Какво е моралът, как се измерва и доколко го имаме?

Всяка религия, националност, държава и регион виждат определени "пороци" по различен начин, имат различни нравствена система и норми на поведение.

Има ли обаче и такива неморални постъпки, които да имат еднаква тежест? Или пък такива, които навсякъде по света са социално приемливи?

Изследователският център Pew Research Center събира мненията на хора от 40 държави от всички региони на света за това кои неща според тях са социално приемливи и кои не.

Проведени са телефонни запитвания и интервюта лице в лице през първата половина на 2013 г.

В проучването са взели участие съпрузи, хора, които изневеряват, които играят хазарт, хомосексуалисти, употребяващи алкохол и др.

Резултатът – въпреки културните и етническите различия все пак някои прегрешения остават универсални.

Проучването според британския в. "Телеграф" разкрива големите разлики в социалното поведение между страните от Изтока и Запада, между Европа, Азия, Близкия изток и Африка.

Такива морални провинения според повечето хора, независимо от коя част на света са, са извънбрачните връзки. Средно 78% от анкетираните са отговорили, че според тях те са неморална постъпка, като застават начело на класацията. Повече от 60% от анкетирани в почти всяка от държавите са посочили именно този отговор като социално неприемлив.

Изключение прави само Франция, където "едва" според 47% това е морален проблем. В рамките на Европа изследването със сигурност потвърждава някои социални стереотипи, продължава в. "Телеграф".

Във Франция повечето хора не смятат за социално неприемливо женените да имат извънбрачна връзка, което е в унисон с вижданията за французите като хора, склонни да имат любовници и извънбрачни връзки.

В същото време за британците това е социално неприемливо, като 76% от тях не одобряват аферите.

В страната, в която наскоро се разрази скандал с президента Франсоа Оланд, за когото се предполага, че е изневерил с актрисата Жули Гайе на дългогодишната си приятелка, извънбрачната афера не се смята и за въпрос на морал. 40% от французите не смятат, че изневярата зависи от нравствеността, а за 12% смятат тя е напълно приемлива.

Въпреки първоначалното единодушие по някои от въпросите разликите в зависимост от това къде по света се намирате, започват да си проличават още с поставения на второ място проблем.

Според 62% от хората хазартът е сериозен проблем. Голяма част от този процент принадлежи на Близкия изток и части от Африка. Също така 25% и по-малко от запитаните във Франция, Канада и САЩ го намират за социално неприемливо.

Драстични различия по въпросите със залаганията има между Близкия изток и Европа. Докато в почти изцяло мюсюлманските държави неодобрението е 82%, на Стария континент то е 38%.

На двата полюса остават анкетираните и по въпроса за това дали хазартът изобщо е морален проблем. За 56% от французите например това не е въпрос на моралност или аморалност, докато в Пакистан, Египет или Палестинските територии едва 3-7% смятат, че тази страст не подлежи на морална оценка.

Най-близко до средните нива попада Русия, където 62% не одобряват залаганията. Въпреки немалкия процент на неодобрение Кремъл обмисля да развие хазартните дейности в новоприсъединения Крим.

В края на месеца президентът Владимир Путин внесе указ в руската Дума с предложение Крим да стане област със специален статут, в който са разрешени хазартните игри. Официално хазартът в Руската федерация е забранен.

Там за най-неморални се приемат еднополовите връзки, които са със 72% неодобрение. Повече от половината от 40-те анкетирани държави са заявили, че намират отношенията с представители на същия пол за неприемливи - средно 59%.

Въпреки това европейските държави и част от Латинска Америка са по-склонни да приемат подобни връзки. Това е така особено в страни като Чехия (56%), Германия (51%), Аржентина (49%) и Чили (45%) където одобрение на хомосексуалните отношения изразява почти половината от населението.

Абортът също събира голям брой неодобрение, като най-много то е в страните от Субсахарска Африка, Латинска Америка и мюсюлманските страни в Азия и Близкия изток. В субсахарските части на Черния континент против прекъсването на бременността са близо 76% от попитаните, докато в Близкия изток те са около 56%. Според изследването няма голяма разлика и в разделението на мнението по полов показател, като жените и мъжете имат сходни мнения.

Страните от Близкия изток показва своите различия в мнението и по отношение на въпроси като тези за секса преди брака и употребата на алкохол.

Средното неодобрение на половите отношения преди брака е 46%, а за употребата на алкохол 42%. Голяма част от този процент идва от мюсюлманските държави, където религията не одобрява тези дейности, а много често младите момичета са омъжвани още в тинейджърска възраст. В страни като Пакистан, Индонезия, Йордания и Египет сексът преди брака и употребата на алкохол имат доста високо неодобрение, като за първото то достига до 97%, а второто - до 94%.

За най-малко неморални се считат почти навсякъде по света употребата на контрацептиви и разводът.

Само в Пакистан (65%), Нигерия (54%) и Гана (52%) повече от половината запитани са отбелязали като неморално взимането на противозачатъчни. Майкъл Липка, цитиран от британския "Телеграф", помощник-редактор на проекта на Pew Research Center, свързан с религията и обществения живот, набляга особено на факта, че африканските страни имат най-негативно отношение към употребата на контрацептиви. Именно в тях ХИВ и СПИН, предавани по полов път, са най-разпространени.

По подобен начин стоят нещата и при разтрогването на брака. Преобладаващата част от анкетираните в 4 от 6 изследвани държави в Африка намират развода за социално неприемлив (Гана – 80%, Уганда – 76%, Нигерия – 61%, и Кения – 59%). На обратния полюс са страните от Европа, където 10% или по-малко от хората в Испания, Франция, Германия и Великобритания мислят, че това да се разделиш със съпруга или съпругата си е нередно.