Днес се навършват 50 години от Големия влаков обир. Точно преди половин век бандата начело с гангстера Рони Бигс обра пощенски власт и задигна 120 чувала с пари. Във Великобритания бяха чествани 18 ветерани от полицията, благодарение на усилията на които беше разкрито едно от най-дръзките престъпления на ХХ век.

Самият Бигс, който се укриваше от закона в чужбина цели 36 години преди да се върне в родината си и да влезе в затвора, отбелязва своята 84-та годишнина.

Както повечето виновници, той беше осъден на 30 години затвор за кражбата във влака, пътувал от Лондон за Глазгоу. В пощенския вагон на влака са се превозвали над 2,6 милиона паунда, основно дребни и използвани купюри, които са били иззети от обръщение и е трябвало да бъдат унищожени. Ударът е станал на тиха станция, недалеч от британската столица. В днешни пари плячката възлиза на 46 милиона паунда /над 70 милиона долара/.

Как е извършен ударът

В нощта на 8 август 1963 бандата от 15 души е успяла да спре влака, а след това е отцепила нужната им част от композицията. Нападателите не са използвали огнестрелно оръжие, само стоманена пружина, с която са ударили по главата машиниста. Крадците са успели да се измъкнат от местопрестъплението с камион и два джипа с еднакви номера. Цялата операция е продължила около половин час.

Повечето от крадците са хванати от полицията, но основната част от парите така и не е намерена. Бигс влиза в затвора за година и половина, но след това бяга. Той успява да замине за Бразилия, жени се и има деца. 36 години по-късно Бигс изпрати разкайващо се писмо в Скотланд Ярд.

След като се завръща на Острова през 2001, Бигс влиза в затвора, но е освободен по хуманитарни съображения на 6 август 2009. Вместо 30 години той излежава общо десет.

Какво се случи с мозъка на престъплението

През февруари на 81-годишна възраст почина Брус Рейнолдс - авторът на подробния обмислен план на грабежа. Той също успява да се укрие в чужбина след удара. Арестуван е едва пет години по-късно през 1968. Рейнолдс е осъден на 25 години затвор, от които излежава също 10. В края на 80-те години той става консултант на филма, разказващ за неговото прочуто престъпление, а по-късно написва автобиографична книга.