Жените, които живеят в градове, е по-вероятно да развият постродилна депресия, отколкото тези, които живеят в селата, показва канадско изследване.

Жените, които живеят в големи градове, е с 3% по-вероятно да развият заболяването пет до 14 месеца след раждането. Според учените причината е, че животът в градовете е по-стресиращ и е свързан с по-малка подкрепа от общността.

"Животът в градовете е признак за повече стрес, по-малко подкрепа и потенциално по-висок риск от постродилна депресия за жените. Нашето изследване показва, че трябва да насочим по-добре подкрепата и обслужването си към жени според географското си разположение, за да подобрим резултатите им и да намалим риска от постродилна депресия", заяви д-р Саймън Вигод от Женската колежанска болница в Торонто.

Учените анализирали резултатите от канадско национално допитване за здравето на над 6000 майки. Те установили, че над 9% от жените, живеещи в градовете, са развили постродилна депресия спрямо 6% от тези в селските райони. Според учените причината е, че има повече неродени в Канада хора в големите градове и че тези хора е по-вероятно да се озоват с малка или никаква обществена подкрепа след раждането.

Постродилната депресия е вид депресия, която някои жени преживяват, след като родят бебе. Тя обикновено се развива през първите четири до шест седмици след раждането, въпреки че в някои случаи това може да се случи след няколко месеца. Сред симптомите са лошо настроение, усещане за невъзможност за справяне със задачите и затруднен сън. Не е ясно какво причинява постродилната депресия, но това може да е емоционалният стрес от грижите за новородено, хормоналните промени, които настъпват след раждането, или индивидуални обстоятелства около майката като финансови проблеми или проблеми във връзката. Жените, които са склонни към депресия, е по-вероятно да развият постродилна депресия.