ПГ на ПП ГЕРБ внася в парламента искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание, на което отново да бъде обсъдена актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. и наложеното президентско вето, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Искането е подписано от 77 народни представители от ГЕРБ. В мотивите към искането се посочва, че новото обсъждане на промените в бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на месец август. "Основание за това ни дават изказвания на премиера Орешарски, че ще е налице "забавяне с неблагоприятни последици за страната".

В писмо до медиите Министерството на финансите също твърдеше, че забавяне на актуализирането на бюджета за 2013 г. ще доведе до неизпълнение на редица мерки, предвидени от правителството. Министърът на труда и социалната политика Х. Адемов също заяви, че отлагането на влизането в сила на актуализацията ще доведе до невъзможност за изплащане на редица социални добавки към хората в неравностойно положение", се посочва още в мотивите.

В искането си, народните представители от ГЕРБ обявяват, че от една страна изпълнителната власт твърди, че без промените в бюджета са налице непреодолими препятствия за хората и бизнеса, а от друга страна парламентарното мнозинство, подкрепящо правителството, не бърза с актуализацията. Парламентарната група на ГЕРБ остава на позицията си, че предложената актуализация е необоснована, непрозрачна и ненавременна. За да не бъде заблуждавано българското общество, ГЕРБ внася искане за незабавно свикване на извънредно заседание на Народното събрание с единствена точка в дневния ред – обсъждане на върнатата от президента актуализация на Бюджет 2013.

Искането на народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание на 9 август 2013 г. от 9:30 часа. След това представителите на ГЕРБ ще направят изявления пред медиите.