Отношенията между Русия и САЩ отново паднаха на най-ниското си равнище, след отказа на американския президент Барак Обама да се срещне с руския си колега Владимир Путин в Москва поради многобройни противоречия, включително за аферата Сноудън.

Анулирането на срещата между двамата държавни глави е без прецедент в руско-американските отношения след края на Студената война, и този жест може да се разглежда от Кремъл като липса на уважение към президент Владимир Путин в една страна, която много държи на протокола. Барак Обама обаче не постави под въпрос участието си в срещата на Г-20 на 5 и 6 септември в Санкт Петербург, преди която трябваше да бъде в Москва, за да се срещне на четири очи с Владимир Путин.

Белият дом спомена за"липса на напредък" по много въпроси като противоракетната отбрана, разпространението на ядрените оръжия, търговията и човешките права като аргумент да отмени срещата на върха. "По всичко личи, че отношенията между Вашингтон и Москва сериозно са охладнели," заяви пред АФП руската аналитичка от Центъра "Карнеги" Лилия Шевцова. "Има твърде много въпроси, по които САЩ и Русия не могат дори да стигнат до сближаване", добави тя.

Отменянето на срещата Обама-Путин от страна на Вашингтон идва седмица след като Москва предостави временно убежище за една година на бившия консултант на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън, който разкри до какви мащаби САЩ са стигнали в шпионирането на електронните комуникации. Аферата Сноудън обаче е само един спор в дългия списък на разногласия, които се натрупаха между САЩ и Русия, откакто Владимир Путин се върна в Кремъл през май 2012 за трети мандат като президент. "Случаят Сноудън е само претекст, за да се отмени визитата" на Обама в Москва, подчерта днес руският вестник "Комерсант", цитирайки източник в Кремъл. "Американците избягват важни преговори. Поведението им неизбежно ще има политически последици", добавя източникът.

За по-малко от година Русия забрани американски семейства да осиновяват руските деца, принуди неправителствени организации, получаващи външно финансиране, да се регистрират като "чужди агенти", и прие закон, който се санкционира със затвор "гей пропагандата" сред непълнолетни. На международната сцена Русия и САЩ са с много раздалечени позиции, по-специално за конфликта в Сирия, тъй като Москва отказва да прекрати сътрудничеството си с режима на Башар Асад, остро критикуван от западни неправителствени правозащитни организации."Всички тези въпроси усложниха руско-американските отношения до такава степен, че Путин и Обама не биха имали какво да си кажат в двустранна среща," каза Шевцова.

САЩ са особено раздразнени, че не са получил никакъв конструктивен отговор от Русия на предложенията на Обама за нов кръг преговори за съкращаване на въоръженията, които според източник, запознат с въпроса, са приоритет за президента на САЩ. В резултат на това Барак Обама може да отслаби интереса си към отношенията с Русия до края на втория си мандат, приключващ през 2017 г., добави източникът. Досега Вашингтон не проявяваше желание да се организира среща Обама-Путин в рамките на срещата на Г-20 в Санкт Петербург. "Среща между двамата държавни глави можеше да доведе до резултати", смята Алексей Пушков, председател на комисията по външните работи в Държавната дума.

Съобщението на 1 август, че Русия предоставя временно политическо убежище на Сноудън, който прекара 5 седмици в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", раздразни особено силно Вашингтон, който не беше предварително информиран за това, посочва източник, запознат с тази тема. Ръководителите на ЦРУ и руската Федерална служба за сигурност Робърт Мълър и Михаил Бортников, обаче работиха в тясно сътрудничество по този въпрос по молба на двамата президенти.

Хронология на напрежението

 В сряда президентът на САЩ Барак Обама заяви, че отменя планираната си среща със своя руски колега Владимир Путин в Москва. Обяснението на Белия дом за подобно рядко по своята природа решение е неадекватното развитие в отношенията между двете страни и разочарованието на САЩ от позицията на Москва по случая с Едуард Сноудън.

2012 г.

19 юли
– Китай и Русия налагат в Съвета за сигурност на ООН за трети път вето срещу резолюция за налагане на санкции срещу сирийския президент Башар Асад заради действията му срещу сирийската опозиция. Говорител на Белия дом коментира, че с решението си Русия и Китай са застанали на погрешната страна.

21 юли – Путин подписва закон, който определя неправителствените организации, получаващи финансиране от чужбина като "чуждестранни подразделения" и ги поставя под стриктен контрол. През април заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков изобличи количеството на американската помощ за руски НПО.

19 септември – Москва забрани дейността на Американската агенция за международно развитие (USAID), която е част от структурата на Държавния департамент, с твърдението, че тази институция се опитва да влияе върху вътрешната политика в Русия.

6 декември – Американският Конгрес одобри замразяването на сметките на хора, свързани със смъртта в затвора през 2009 г. на руския адвокат Сергей Магнитски. На същите тези лица няма да им бъдат издавани входни визи за САЩ.

21 декември – Руският парламент одобри серия от закони, вкл. такъв забраняващ на американски граждани да осиновяват руски деца. Беше публикуван и списък с имена на американски граждани, които не са добре дошли в Русия.

2013 г.

30 януари
– Русия се оттегли от изпълнение на ангажиментите си по споразумението за борба с наркотрафика и борбата срещу организираната престъпност, подписано със САЩ през 2002 г.

11 февруари – По санитарни причини влезе в сила забраната за внос на американско месо в Русия въз основа на това, че американските фермери използвали забранена хранителна добавка.

19 юни – Русия пренебрегна предложението на Обама за съкращаване на ядрените арсенали, изразявайки безпокойство от капацитета на американската противоракетна отбрана.

23 юни – Работилият преди по договор за Агенцията на национална сигурност Едуард Сноудън пристигна в Москва от Хонконг и остана повече от пет седмици в транзитната зона на летището, тъй като американските власти анулираха паспорта му и поискаха неговото екстрадиране, за да бъде изправен пред съд. Вашингтон предупреди Москва, че отказът за екстрадиране на Сноудън би навредил на двустранните отношения.

1 август – Сноудън получи право на убежище в Русия за срок от 1 година и напусна летището. Белият дом изрази "огромно разочарование" от това решение.

7 август – Обама анулира планирана за началото на септември среща с Путин в Москва.