Близо 1 милиард лева ще изгубят производителите и държавата от ниската изкупна цена на пшеницата. По-малко средства в хазната ще влязат и от ДДС. Тази прогноза направи Георги Кършибрадов, управител на мелницата в Стара Загора. Причината за състоянието на сектора, според него, е липсата на стратегия за развитие на селското ни стопанство и добри браншови организации.
Цената на пшеницата зависи основно от конюнктурата на пазарите в Русия и Украйна. Но там тон зърно сега се продава не за 270, а за 320 лева, твърди Кършибрадов. У нас търговците диктуват цените, за да реализират по-големи печалби. В годините на живковия режим в България за производство на хляб се използвало около 1 милион и половина тона зърно, сега три пъти по-малко. Пшеница не може да се реализира в животновъдството, защото то е почти унищожено и цялото количество продукция се изнася. Всички, обаче, сеят пшеница, защото се отглежда най-лесно, а на пазара липсват български плодове и зеленчуци заради това, че министерството няма никаква стратегия за развитието на селското стопанство, каза още в интервю за БНР Кършибрадов.
Производството на хляб е съсредоточено в няколко големи фирми, които са в монополно положение защото произвеждат зърно, имат мелници и хлебозаводи, практика забранена със закон в другите европейски страни.