Българските медии не бяха допуснати на празничната вечеря ифтар, на която главният мюфтия Мустафа Хаджи покани президента Росен Плевнелиев. Ритуалът завършва свещения за мюсюлманите пост в месеца Рамазан и отбелязва началото на Рамазан Байрам. Турските колеги влязоха на събитието.

Бяха поканени над 600 представители на мюсюлманската общност у нас, сред които политици и духовници. Бяха забелязани някои от подсъдимите имами в делото в Пазарджик. Гост беше и вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг, който всяка година отбелязва празника с някоя мюсюлманска общност извън страната си. След като българският президент Росен Плевнелиев пристигна, за да уважи празника на сънародниците ни мюсюлмани, охраната не допусна българските журналисти в залата.

Като причина за това решение първоначално беше посочено, че това е нареждане от организаторите - главното мюфтийство на ислямското вероизповедание. След това беше изтъкнат протоколният елемент, според който не се позволява да бъде заснеман държавният глава по време на вечеря, като журналистите получиха уверение, че и турските медии, които са вътре, не могат да снимат.

Преди да влезе в залата президентът отказа коментар по ветото върху актуализацията на бюджета и подчерта, че смисълът на празника е да се съберат на една маса съседи и приятели с уважение и любов към ближния.

Сутринта на 8 август главният секретар на мюфтийството обясни пред БНР, че президентската администрация е настояла да не бъдат допускани журналисти на събитието.