За мен ветото на президента не е изненада. Той направи това, което бях убеден, че ще направи, защото е ясна политическата му линия. Това каза пред БНР лидерът на ДПС Лютви Местан.

Аз не оспорвам дори правото му дори по целесъобразност, а не само по конституционно съобразност да налага вето. Но твърдя, че правото трябва да се съчетае с отговорност, каза Местан и уточни, че няма частично вето, когато става въпрос за бюджет.

България се управлява от правителство, което няма парламентарно мнозинство. Тоест, за първи път страната се управлява от правителство на политическото малцинство, което е тежко изпитание. Важен е въпросът дали политическият процес в страната е узрял да понесе такава фигура на политическото малцинство, коментира Места и уточни: Ако зад един кабинет стоят 121 народни представители, то това е мнозинство. Когато стоят само 120, както сега – е малцинство. Ако разликата между 125 и 126 е един мандат, то разликата между 120 и 121 – не е един мандат, а качеството на властта. Явно президентът знае това и съвсем е наясно, че президентското вето, което може да се преодолее с 50+1 от общия брой народни представители (240), тоест са необходими 121 гласа. Кабинет може да се избере и с по-малко гласове, но президентското вето се преодолява с 121 депутатски гласове, уточни Местан.

Той каза, че няма да се търси подкрепа от "Атака". Ние ще подкрепим проектът за актуализация на бюджета на трето гласуване, заяви Местан. Той смята, че няма нито един сериозен аргумент против нея. Аз смятам, че е много ясна философията на актуализацията на бюджета, заяви още лидерът на ДПС. Местан припомни, че бившият министър на финансите Симеон Дянков е превърнал бизнесът в кредитор на държавата. За първи път има заявка, че ще се разплати с държавата.