В някои райони на ФРГ като Ройтлинген и Баден-Вюртемберг падна страховита градушка, като диаметърът на някои от ледените късове беше 12 см, съобщава местната преса.

Докато южна, югоизточна и централна Европа буквално изгарят от жега при температури, достигащи 40 градуса по Целзий, северозападните райони на Стария континент са във владението на страховити циклони. В части от Великобритания и Ирландия все едно е дошла есента – температурите са около или под 20 градуса и често вали обилен дъжд. В Шотландия живакът се колебае около 13 градуса, а по високите места клони и към по-ниски стойности.

В сряда върху белгийското крайбрежие се стовариха ветрове със скорост над 100 км/ч., а поройните дъждове предизвикаха хаос в движението по пътищата. Германия, обаче, като че ли пострада най-много. Провинциите Берлин, Бранденбург, Бавария, Тюрингия, Хесен и Саксония понесоха най-сериозния удар. На много места в тях улиците се превърнаха в реки, като пороите предизвикаха проблеми и на железопътния транспорт.

Покривите и капандурите на много къщи са повредени от градушка, която на места като Ройтлинген и Баден-Вюртемберг беше убийствена – диаметърът на някои от ледените късове достигаше 12 см. Баварската полиция съобщи, че светкавица по време на развихрила се гръмотевична буря предизвикала пожар в свинеферма, при който били изпепелени около 250 от грухтящите животни. В Берлин вихрушките повалиха дървета върху автомобили, а на много места приземните етажи на къщи били наводнени от поройните дъждове.