Обикновено свързваме Перперикон с древните обичаи, със светилищата на Дионис, със златодобива, с приемането на християнството в 4 век, но в последно време го свързваме и с обсадата през 1361 г., когато крепостта след тежка и кръвопролитна битка е превзета от османските пълчища.

Това заяви проф. Николай Овчаров, който представи открити на Перперикон части от бляскавата броня на османски генерал, превзел крепостта през 14 век. Заедно с тях е намерено и съкровище от сребърни монети на султан Орхан I Гази, предаде репортер на БГНЕС.

Проф. Овчаров показа и ключа към една от големите исторически загадки. Като археолог за мен е по-важно да намеря важен надпис, а не 2 килограма злато, примерно, посочи той. Тези находки са важни, защото разгадават цели енигми, добави той.

През 13 - 14 век Перперикон, със своята 7 000 годишна история, се обособява като един от най-важните градове в южните части на Балканския полуостров. Има достатъчно доказателства за това - за многобройни войни между България и Византия за притежанието на този важен град, намиращ се на границата между тях, контролиращ златодобива в Родопите и преминаващ ту при едните, ту при другите, на наша територия, разказа проф. Овчаров.

Превземането на Перперикон от османските армии слага край на християнската му същност и дава началото на стъпването им в Европа. Голямата заслуга за създаването на Османската империя е на сина на Осман - султан Орхан I Гази, Завоевателя. Именно при неговото управление голяма част от Мала Азия минава от Византия в негови ръце.

Още преди 6 - 7 години ние хванахме в акропола на Перперикон следите от едно тежко сражение - начупени копия, мечове, боздугани и др. По-късно колега откри в подножието на крепостта останките от църква, където имаше скелети на обезглавени хора, продължи археологът. Били са превзети предградията, но явно крепостта е продължила да се държи и вероятно по това време са били обезглавявани хората от предградията. По-късно е бил превзет и замъка. След това е започнало избиването на хората и вземането им в плен. Намерихме следи и част от техните накити, когато крепостта е подложена на разграбване. Открихме дори пранги от робски окови, с които оцелелите са били отведени в робство. В началото империята се е хранила и е съществувала изключително от набези и плячкосване. Питахме се в началото кога точно е станало това- намерените монети ни потвърдиха,че е било по времето на Орхан I Гази, когато е започнало сеченето на монети. Находката е повече от 40 монети, от най-ранните османски пари, които са изключителна рядкост.

Намерихме и част от надпис върху бронз, на арабица и на османо-турски език, т.е. турцизиран арабски език, продължи проф. Овчаров. Това е единственият текст върху метал откриван у нас от 14 век, изглежда той е и най-ранния. Разчетени са три думи: най-важна е първата дума "Ал Газа", става дума за газаната, особения начин за водене на грабителска, свещена война срещу неверниците, в рамките на която е позволено всичко. Втората и третата дума означават: "заради вечно, постоянно, завинаги". Според проф. Овчаров този текст има смисъл на молитва, на предупредителен текст, т.е. воденето на тази война е за вечно забогатяване или за вечно успокоение на душата, до вечен живот. Проектът "Перперикон" е стартиран и вече се извършват реставрационни действия, похвали се професорът.