Земеделският министър Димитър Греков обеща, че ако актуализацията на бюджета бъде приета, до края на годината може да бъдат изплатени част от субсидиите за единица площ.

Повече от два часа земеделският министър и министър-председателят Пламен Орешарски разговаряха в Министерски съвет с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите. След срещата министър Греков обясни, че ще се направи опит европейските субсидии за земеделските производители да бъдат изплатени на два транша. Ще се търси възможност ако бъде приета актуализацията на бюджета, първото плащане да бъде направено още преди Нова година, а до края на февруари 2014 година да се изплатят всички европейски субсидии за единица площ.

От земеделското министерство ще се опитат до края на годината и да преведат всички пари за агроекология, които са около 150-200 милиона лева. Ще се положат усилия да се изпрати до Брюксел нотификация за по-нисък акциз за горивото, използвано за земеделски цели и ако Европейската комисия одобри нотификацията, необходимите за това 70 милиона лева да бъдат изплатени през следващата година.

Мисля, че сложихме началото на едни правила на играта, защото е крайно време да има такива правила, за да може да бъдат спокойни всички земеделски производители, коментира министър Греков след срещата със зърнопроизводителите. Самите производители очакват през септември месец вече да са наясно кога и как ще могат да се изпълнят исканията им.