Българска народна банка ще отпечата бюлетините за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 25 май. Това става ясно от обявен търг по договаряне без обявление на Министерски съвет, публикуван в сайта на Агенцията за обществени поръчки.
Изпратена е покана единствено до „Печатница на БНБ“ АД, което означава, че тя ще бъде изпълнител на държавната поръчка, установи проверка на BPost.bg.

Съгласно чл. 209, ал. 1 от новия Изборния кодекс хартиените бюлетини трябва да се отпечатват от БНБ при спазване на изискванията на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол върху ценни книжа.

Това означава, че целият процес по направата на книжата ще бъде контролиран от представители на Министерство на финансите и Централната избирателна комисия. Целта е по този начин да се избегне порочната практика частни фирми, близки до властта, да злоупотребяват с изборния процес в полза на определени политически сили.

Именно отпечатването на изборните бюлетини и книжа от частна фирма предизвикаха скандал по време на последните парламентарни избори. В печатницата „Мултипринт” в Костинброд бяха намерени над 400 000 надпечатани годни за употреба бюлетини. Подсъдим по делото в момента е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Той е обвинен в длъжностно престъпление и липса на контрол върху отпечатването на материалите за вота.

В началото на месеца, близки до ГЕРБ медии лансираха спекулативната теза, че бюлетините за евровота ще бъдат отпечатани в русенска печатница, която се се управлява от съпруга и сина на бившата червена депутатка, а сега общински съветник от БСП Силвия Алексиева.

За изборите правителството отпусна почти 24 млн. лв. Близо 8 млн. от тях са заделени за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии. З,5 млн. лв. ще се дадат на администрацията на Министерския съвет, областните и общинските управители. За отпечатването на бюлетини ще бъдат похарчени 1 250 000 лв.