Служители на ГД "Гранична полиция" неутрализираха дейността на престъпна група за трафик на хора. Задържан е организаторът на групата и тримата му помагачи, съобщиха от МВР.

В хода на реализирана операция служители на ГД "Гранична полиция" установиха и задържаха петчленна престъпна група, опитала да организира канал за незаконно превеждане на чужди граждани от България през Гърция за страни от Западна Европа. Операцията е проведена със съдействието и на гръцките компетентни органи. Организаторът на групата – Г.Г. на 55 години и тримата му помощници Т.С. на 49 години, Т.К. на 46 години и Л.Д. на 43 години били засечени в района на Петрич заедно с трима чужди граждани – двама от Конго и един от Камерун.

По първоначални данни престъпната група набирала кандидат-емигранти сред чужденци, за които имало започната процедура за предоставяне на статут за бежанец. Те организирали транспорта на клиентите си от София до място, близко до границата ни, откъдето предвиждали да преведат емигрантите през "зелена граница". Членовете на престъпната група са задържани, а процесуално-следствените действия по разкриването и документирането на цялостната им дейност продължава под наблюдението на районна прокуратура-Сандански.