Гражданската война в Сирия и засилването й са главната заплаха за сигурността на САЩ, заяви заместник директорът на ЦРУ Майкъл Морел в интервю за "Уолстрийт Джърнъл".

Морел, който се готви да напусне агенцията след 33-годишна служба, постави Сирия начело на заплахите, пред които са изправени САЩ. "Това може би е най-големият проблем в света днес заради насоката, в която се ориентира", счита той.

Според него повече чуждестранни ислямистки бойци се присъединяват към редиците на бунта, отколкото в най-лошите моменти от войната в Ирак. Съществува риск конфликтът да излезе от границите на Сирия или режимът на президента Башар ал-Асад да рухне и Сирия да стане ново убежище за "Ал-Кайда". Оръжието, което притежава режимът, включително химическо оръжие, може да се озове отново в природата, предупреждава Морел.

Сред другите заплахи, изброени от него, са Иран, "Ал-Кайда", Северна Корея и кибервойната. Относно "Ал-Кайда" заместник директорът на ЦРУ подчертава, че САЩ са намалили значително заплахата от екстремистката мрежа, но тя "също постигна своите победи". "Разпръскването на "Ал-Кайда" е нейната победа", заяви Морел, имайки предвид раздробяването на организацията от ръководителя й Айман ал-Зауахири на различни групировки, които стават все по-автономни. Майкъл Морел трябва да бъде заменен от юриста от Белия дом Аврил Хайнс.