Мистериозно такси е обикаляло из бургаския кв. “Лозов”, а шофьорът му е питал къде се намира ул. “Ружа” 22 - адресът на изчезналата медицинска сестра Валентина Иванова. Това е станало на 14 април, ден преди 25-годишната жена да се изпари без следа, твърдят нейни близки.

Съсед упътил шофьора, но забелязал, че колата не спряла на адреса, само намалила и после продължила. По това време Валя си е била вкъщи. С напредване на времето и липсата на каквато и да е следа от Валентина, роднините  са все по-убедени, че е отвлечена. Врачка от Ямбол им казала на 17 април, че момичето е живо, но е с мъж, вероятно похитител. Дни по-късно подобна версия имаше и ясновидката Николета Йорданова - Валя е отвлечена за проститутка и е изведена в чужбина.

Майката на Валя - Пенка Иванова, не приема, че дъщеря  се е самоубила, скачайки от моста в Бургас. Това пък бе казано с половин уста от разследващите. Според криминалисти, участвали в издирването на медицинската сестра, тя е страдала от депресия и състоянието й се е задълбочило през последните 2-3 месеца. Опитвала да се справи с това - посетила е психиатър няколко седмици преди да изчезне. Пред специалиста Валя е признала, че не  се живее.

Психичния си дисбаланс тя старателно криела - видимо продължавала да изглежда перфектно, ходела на работа, с нищо не показвала, че нещо я тормози. Хормоналните проблеми, които е имала, и притесненията ще може ли да стане майка, също са повлияли на психиката , но това не е бил съществен проблем, смятат запознати с разследването.

На 13 април Валя е споделила по скайп с майка си, която работи в Австрия, че хормоните  се нормализират и нещата се оправят. Тя е вземала хранителни добавки, с които е поддържала идеалната си фигура.

През последните седмици обаче е пиела и лекарства за депресия. Не е ясно дали в комбинация с добавките не се е получила някаква реакция. Според осведомени Валя е била фиксирана върху теглото и фигурата си.

Като тийнейджърка била закръглена и свита. Нейна близка казва, че като наближил абитуриентският бал, полудяла в желанието си да отслабне бързо и драстично. Започнала да се подлага на нечовешки диети. Толкова се вманиачила, че се наложило да я заведат при психотерапевт в София, който я убедил да не подлага организма си на тотален стрес. С цената на много усилия Валя все пак успяла да свали близо 20 кг за 2-3 г.

След като завършила СОУ “К. Преславски” с профил биология, искала да следва медицина, но се отказала, за да не натоварва финансово родителите си. По онова време бащата работел към “Лукойл-Нефтохим”, а майката била камериерка. Семейството нямало големи възможности.

Валя кандидатствала в Медицинския колеж и докато била студентка, започнала работа при стоматолога д-р Даниел Илиев. Пред “24 часа” той сподели, че не е имал проблеми в работата с Валентина - била стриктна и усърдна. Не е забелязал промени в поведението , нито пък му е споделяла за тревоги със здравето си.

Валя работи при д-р Илиев от 4 г., като междувременно се запознала с полицая от звеното за борба с безредиците Валентин Георгиев. Двамата се намерили в интернет, а през септември 2012 г. станали гаджета.

Атлетичният Валентин, който от няколко месеца работи в моторизираното звено “Сигма”, е впечатлен от красотата на Валентина. На снимките двамата изглеждат влюбени и щастливи. Откакто Валентина е в неизвестност, младият мъж засипва социалната мрежа с нейни снимки.

“Мила моя Вале, моля се за теб, да си жива и здрава, скоро да се върнеш, да те видя, да те прегърна и да продължим щастието, което имахме. Обичам те!”, пише Валентин във фейсбук.

Двамата са почитатели на фитнеса, живеят в семейната къща на Валя на ул. “Ружа”. “Преди време започнаха ремонт - искаха да се отделят на единия етаж и да си живеят там”, казва Ваня, леля на Валя. Според нея племенницата  толкова била запалена по тренировките, че в обедната почивка отскачала до фитнеса.
Валентин и нейни близки няколко пъти организираха претърсвания на плажовете в Бургас и на юг до Созопол, но не откриха следи от Валентина.

Последно се чули с Валя на Цветница. Лелята ги чакала на гости, но се оказало, че в “Лозово” е пристигнал приятел на Валентин от Пловдив, който им гостувал. “Всеки ден ходим на църква, Валя не е скочила в морето, не се е самоубила. По-скоро е отвлечена”, смята жената, която е сестра на майката на Валя.

Майката Пенка се върна по спешност от Австрия, където работи като камериерка в хотел в Алпите. “Нека полицията намери детето ми. Вярвам, че ще си дойде с Божията помощ”, мълви жената. Тя не е на себе си от тревога, но и не иска да чуе версията на полицията, че Валентина се е хвърлила в морето.

Майка и дъщеря са имали редовен контакт чрез скайп и фейсбук. Правели планове през лятото Валентина и приятелят  да гостуват в Австрия. “Отвлечена е, има замесен трети човек. Каквото трябва, съм го казала в полицията”, твърди Пенка.

“Да, разговаряхме с нея. Проверяваме всеки сигнал, но засега версията си остава една и тя е, че момичето е посегнало на живота си”, казва високопоставен полицейски шеф.

В нощта на изчезването си Валя извикала такси, но не пред дома си, а в центъра на квартала. До там отишла пеша, а когато таксиджията я попитал защо не го е извикала на адреса, отговорила, че се съмнява дали ще намери улицата. Той се оказал от същия квартал и познавал Валя по физиономия.

Среднощният курс е дълъг - от отдалечения кв. “Лозово” до входа на Морската градина. Валя плаща и слиза от таксито, след което се отправя към Казиното. По време на пътуването се държи нормално, нищо в поведението  не прави впечатление на таксиметровия шофьор.

На следващия ден д-р Илиев напразно чака асистентката си на работа. Тя не отива и предишния, но тогава с SMS му обяснява, че я боли корем. По обяд на 16 април зъболекарят звъни на Валентин, за да разбере какво става. Той е човекът, който подава сигнал за изчезването на приятелката си.

Първоначалната версия, по която започва работа полицията, е за конфликт в семейството. Тръгва слух, че Валя се е скарала с баща си Иван Иванов в нощта на изчезването, но по-късно става ясно, че кавга не е имало.

Напротив, двамата вечеряли заедно, изпушили по цигара и Валя казала, че ще си ляга. Към 23,30 ч бащата надникнал в стаята и видял, че дъщеря му вече е по нощница. Валентин бил на работа.

Валя изчакала баща си да заспи и час по-късно излязла от вкъщи. В стаята оставила личната си карта, единия от мобилните телефони и ключа за стоматологичния кабинет. Взела телефон, който няма GPS. Въпреки това криминалисти го намират няколко часа след изчезването . Оказва се, че апаратът е у рибар, който го намерил призори на моста.

Телефонът бил оставен в най-ниската и отдалечена част на моста. Това кара полицаите да предполагат, че Валя е скочила в морето именно оттам. Те признават, че на една от камерите е заснета фигура, която върви по моста.

Бащата е гледал записите, но твърди, че не е разпознал дъщеря си. Още в първите часове на издирването той подписал декларация, че не желае да се разпространява информация до медиите.

Според близки до разследването тази на пръв поглед нелогична постъпка има обяснение и то се крие в семейството и в крехката психика на Валя, с която родителите са били наясно. Въпреки че близките не признават публично, на 2 пъти момичето е
правило опити за самоубийство като тийнейджър, твърдят разследващи.

Бабата на Валя по майчина линия също не е успяла да преодолее смъртта на мъжа си и се е обесила. Преди това е казвала на близките си, че не може да живее без половинката си. В квартала подхвърлят, че във фамилията имало още едно самоубийство.

“За нас случаят е изяснен, момичето не е станало жертва на престъпление, нито на вътрешен или външен трафик, независимо какви спекулации се правят. Заради молбата на семейството не можем да споделим подробности”, коментира шефът на ОД на МВР в Бургас комисар Милен Димитров.

“Някой може да каже, че и извънземните са я отвлекли. Но няма никакви факти”, сподели Валентин Георгиев. Въпреки че не приемат версията за самоубийство, близки на Валя организираха няколко акции за издирването по морския бряг в Бургас, Сарафово, Крайморие, Отманли и Созопол, но не откриха нищо. Катер на Гранична полиция претърсва Бургаския залив дни наред - също напразно.

Валентина се издирва от Интерпол, а снимки и информация за момичето са качени в “Изчезнали лица” в сайта на службата. Там фигурират 6 снимки, от които ясно се вижда метаморфозата на Валентина от пълничко девойче в истинска красавица. В описанието е посочено, че издирваната жена има татуировка на пеперуда.