Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов напусна сградата на ДАНС, където се сдоби с четири обвинения. Три, от които, като помагач  на шефа на военно-апелативния съд Петър Петков.

Наложена му е мярка за неотклонение. Пенгезов заяви, че бил съвестен гражданин.

За мен 4 обвинения. Това каза председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов на излизане от сградата на ДАНС, където час преди това бе повдигнато обвинение и на полк. Петър Петков, председател на Военно-апелативния съд.

В три от обвиненията Пенгезов съобщи, че е посочен като помагач на полк. Петър Петков "и на разни други", а четвъртото е за военно длъжностно престъпление. "Всъщност става дума за едно и също, само че са 4 текста", коментира председателят на САС. Той поясни, че и на него не е определена мярка за неотклонение.

На влизане в ДАНС Пенгезов каза, че очаква обвинението да бъде за длъжностно присвояване и че не знае в какъв размер. "Само че се учудих, че сме много голяма група, трябваше за организирана престъпна група да ни повдигнат обвинение", подхвърли той с ирония и добави "около 10 души сме навързани".

Пенгезов не дойде с адвокат. На въпроса дали сам ще се защитава, отговори: "за какво ми е адвокат. Като Георги Димитров, нали ви казах. Ще им направя едно възражение за подсъдността, защото делото не е подсъдно на военните, а е подсъдно на градска прокуратура. Аз съм лице с имунитет, магистрат, във връзка със служба да съм извършил престъплението, какво общо имам с военните. Ако бях извършил отклонение от военна служба, разбирам. Но това, че съм бил генерал няма никакво значение".

По-рано, на влизане в ДАНС, магистратът от Русе каза, че очаква обвинението да бъде за длъжностно присвояване, все още не знае в какъв размер. "Само че се учудих, че сме много голяма група, трябваше за организирана престъпна група да ни повдигнат обвинение", добави Пенгезов с ирония. "Около 10 души сме навързани", каза той.

Пенгезов не дойде с адвокат. На въпроса дали сам ще се защитава, отговори: "За какво ми е адвокат. Като Георги Димитров, нали ви казах. Ще им направя едно възражение за подсъдността, защото делото не е подсъдно на военните, а е подсъдно на градска прокуратура. Аз съм лице с имунитет, магистрат, във връзка със служба да съм извършил престъплението, какво общо имам с военните. Ако бях извършил отклонение от военна служба, разбирам. Но това, че съм бил генерал няма никакво значение".

По-рано днес Полк. Петков, председател на Военно-апелативния съд получи обвинение от прокуратурата за по-малко от половин час. "Нямам притеснения, нито лично аз, нито колегата Пенгезов. Всички действия, които сме извършили при реализацията на въпросния проект за информационна система на военните съдилища, са извършени съобразно закона. Не сме злоупотребили с никакви обществени средства, нито за лични нужди, нито в интерес на други лица", каза Петков.