Екип от американски учени от Johns Hopkins University в Мериленд е разработил революционно лекарство, което предпазва от най-страшните сърдечносъдови заболявания. Според изследването, публикувано в научното списание Circulation, лекарството намалява и дори напълно премахва лошия холестерол, причинител на инфаркти и инсулти.
Цялата сърдечносъдова система се влияе положително от медикамента, твърди българката Екатерина Пешева, говорителка на „Джонс Хопкинс".
Според изследването, препаратът намалява и дори напълно премахва лошия холестерол, който е основна предпоставка за развитието на заболявания като атеросклерозата. Той се отлага по вътрешния слой на артериите, води до запушването им и намалява притока на богата на кислород кръв към сърцето и мозъка. Атеросклерозата, от своя страна, води до инфаркт и инсулт, които са причинители номер едно на смъртни случаи в света.
Изследователи тествали лекарството върху мишки, които приемали храна с високо съдържание на мазнини, за да развият коварното заболяване. Хапчето напълно елиминирало натрупването на холестерол в жизненоважни области от тялото. Според учените следващата стъпка е да се установи дали медикаментът няма странични ефекти върху човешкия организъм. Те смятат, че за представянето на хапчето като напълно готов медикамент ще са необходими още пет години.
Лекарството ще бъде използвано за лечение на хора, родени с малформации на сърдечния мускул и със сърдечна недостатъчност.