След над 70 години мълчание прислужницата на Адолф Хитлер Елизабет Калхамър проговори за времето, прекарано в известната вила на диктатора Бергхоф. За първи път след години опити на медии да достигнат до Елизабет, тя разкри подробности за работата си за фюрера пред австрийския всекидневник "Залцбург Нахрихтен".

"Хитлер си падаше по сладкото, ставала съм свидетелка как посред нощ търси специалната торта, която му правихме - "Фюрерската торта". През останалото време обаче диетата на Хитлер трябваше да бъде здравословна", спомня си Елизабет.

Прислужницата на диктатора никога не е разговаряла с него, защото не са ѝ разрешавали. С прислугата във вилата Бергхоф разговаряла само парньорката на Хитлер Ева Браун. Тя била винаги дружелюбна и давала подаръци на прислугата за Коледа и други празници.

"Дисциплината на вилата беше строга. Спомням си как счупих една чаша пред Хитлер и след това ме наказаха, като ми забраниха да си взимам почивни дни", разказва Елизабет.

"Работата в Бергхоф открих чрез обява във вестника, но от нея не ставаше ясно, че ще работя за Хитлер. Майка ми ме посъветва да не приемам работа, но тогава бях още млада и подобно предложение беше примамливо", споделя 89-годишната Елизабет.

"Скоро след като приех работата, разбрах, че ми е позволено да мисля, но не и да говоря. Предупредиха ме, че ако изнасям информация от вилата, дори и на родителите си, ще ме накажат сурово", разказва Калхамър.

В известната вила на Хитлер имало и кино, тъй като фюрерът бил вманиачен по филми от целия свят. На прислугата позволявали да ползват киното, но само за да гледат пропаганден филм за Третия райх.

Работата и настроенията на вилата вървели добре до юли 1944 година, когато е извършен неуспешният опит за покушение срещу Хитлер. Елизабет е работила в Бергхоф почти до самия край на войната, когато е била евакуирана по спешност след бомбардировки над баварската местност.