Американският президент Барак Обама реши да отмени срещата с руския си колега Владимир Путин, планирана за началото на септември в Москва, съобщи Белият дом и допълни, че решението е взето заради липсата на "напредък" в руско-американските отношения.

"След задълбочен анализ...стигнахме до извода, че двустранните отношения с Русия не са регистрирали достатъчен напредък в последно време, за да се проведе американско-руска среща на върха в началото на септември", заяви говорителят на Обама в комюнике, посочвайки аферата Сноудън.

От няколко седмици насам Белият дом предизвикваше съмнения относно запазването на двустранната среща преди срещата на Г-20 в Санкт Петербург, в момент, когато отношенията между Москва и Вашингтон силно се влошиха най-вече заради предоставеното убежище от руснаците на Едуард Сноудън. Бившият сътрудник на американското разузнаване разкри програмата за следене на електронните комуникации от разузнаването на страната си.

"Придаваме голямо значение на постигнатия напредък с Русия по време на първия мандат на президента (2009-2013 г.), включително новия договор СТАРТ и сътрудничеството по Афганистан, Иран и Северна Корея", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни. "Но предвид липсата на напредък по въпроси като противоракетната отбрана, неразпространението на ядрено оръжие, търговията, въпроси от областта на сигурността и човешките права в последните 12 месеца информирахме руското правителство, че смятаме, че ще бъде по-конструктивно да отложим срещата на върха, докато получим повече резултати", допълни той.

Освен това "разочароващото решение на Русия да предостави временно убежище на Едуард Сноудън също беше елемент, който взехме предвид при оценката на състоянието на нашите отношения", отбеляза говорителят.

Участието на Обама на срещата на Г-20 в Санкт Петербург не се поставя под съмнение, съобщи Белият дом, който потвърди след съобщението на Стокхолм, че американският президент ще бъде на официално посещение в Швеция преди да замине за бившата имперска столица на Русия.

Американското решение, което може да предизвика гнева на Москва, идва ден след изявлението на президента Обама, в което той обвини Русия, че понякога се връща към "мисленето от Студената война". "Това, което постоянно казвам (на руските представители), това, което казвам на (руския президент Владимир) Путин, е, че това е минало и че трябва да мислим за бъдещето. И няма причина, поради която да не сме в състояние да си сътрудничим по-ефективно, отколкото го правим в момента", заяви Обама в шоуто на Джей Лено снощи.