Йемен заяви, че са осуетили заговор на Ал-Кайда за взривяване на петролопроводи и за завземане на някои от основните пристанища на страната, предаде Би Би Си.

Специалните служби на Йемен, които от седмица са в повишена готовност, са предотвратили мащабна терористична кампания.

Офанзивата е предвиждала действия на няколко етапа – включително взривяване на ключови тръбопроводи и инфилтриране на терористи от „Ал Кайда", преоблечени във военни униформи, в експортните петролни терминали.

Мащабният план на терористите е предвиждал превземането на две пристанища в южната част на страната и няколко по-малки селища между тях.

"Имаше опити за завземане на ключови градове в Йемен като Мукала и Баузиир", каза официален представител на правителството.

"Това щеше да бъде координирано с атаки на членове на Ал-Кайда срещу газовите съоръжения в Шебуа и взривяването на газопровод в Белхар."

Членове на Ал-Кайда, облечени като войници, са щели да чакат извън пристанищата, и по даден сигнал са щели да завземат съоръженията.

Йеменски служители, цитирани от AP, споделиха, че мотивът за планираните атаки е било отмъщение за убийството на висша фигура от Ал-Кайда Саид Ал-Шихри, който бе критично ранени в атака прес ноември и по-късно почина от раните си.

Безпилотни самолети бомбардираха няколко цели в Йемен в сряда, като се предполага, че са загинали седем активисти на Ал-Кайда.

Кореспондент на Би Би Си от Сана разказва, че в йеменската столица са въведени безпрецедентни мерки за сигурност, след като местните специални служби са получили информация за десетки членове на „Ал Кайда", пристигнали в града през последните дни, като част от подготовката за масираното нападение.Според източниците на кореспондента, атаката е предвиждала самоубийствени атентати и нападения с експлозиви срещу западни дипломатически мисии.

Вчера САЩ и Великобритания отправиха призив към гражданите си незабавно да напуснат Йемен заради повишен риск за сигурността им. Вашингтон и Лондон също така изтеглиха дипломатите си и други служители от посолствата и обявиха, че ги закриват временно.

Причина за това станаха засечени разговори между лидера на „Ал Кайда" Айман ал-Зауахири и водача на йеменското звено на терористичната мрежа, в което се обсъждат серия от нападения срещу западните интереси в Близкия Изток и Северна Африка.

Според източници на BBC Newsnight, че САЩ подготвят специални сили, за възможни удари срещу Ал-Кайда в Йемен.