Ромската партия на бившия прокурор на Оряхово Тома Томов, който беше депутат в 39-то и 40-то НС от Коалиция за България, иска оставките на двама секретари на БСП.

„Евгени Узунов и Катя Николова се опитват да опозорят социалистите с коалиционната политика, която водят". Това съобщи на брифинг във Враца Анелия Йолова. Тя е заместник-председател на „Европейска сигурност и интеграция" – новото име на партия „Рома". По думите й в същото време лидерът на партията Тома Томов поставя ултиматума пред Сергей Станишев.

Проблемът е, че заради Узунов и Николова социалистите не зачитат коалиционния си партньор. От ромската партия са разочаровани, че нямат никакво представителство във властта нито на национално, нито на местно ниво.

Според Йолова, водачът на листата във врачанско Янаки Стоилов не се е появил на нито една предизборна среща с ромската общност. Наложило се тя да го представя, макар че го познава само от екрана. От партията смятат, че подобни грешки на червените са ги лишили от поне три мандата.

„Засега имаме доверие на Станишев и премиера Пламен Орешарски, но даваме срок до септември на лидера на БСП да махне Узунов и Николова", заяви Анелия Йолова. В противен случай членовете на партията, които са 30 000, ще излязат на улицата, а „Европейска сигурност и интеграция" ще напусне Коалиция за България.