Ретро наръчник за срещите разкрива какви са били първите срещи за необвързаните жени през 50-те години.

Изданието на списание Woman`s Own от октомври 1950 г. хвърля светлина върху правилата на срещите през този период. Наръчникът "Как да се държим в ресторант" изобилства от правила за младите жени. Едно от тях гласи: "Мъжът винаги прави поръчките, никога не питайте сервитьора сами".

Изказва се предупреждение, че определени храни, като целина, могат да се консумират с ръце. Към ябълките и крушите трябва да се подхожда с внимание, защото "плодовете причиняват известно неудобство". "Определени храни се ядат по различен начин от други. Например аспержите е една от храните, които могат да се консумират с ръце. На Континента плодовете винаги се ядат с нож и вилица, но в тази стана понякога е правилно да се разреже ябълката или крушата на парчета и да се яде с ръце или с вилица. Черешите се поставят в устата цели, а костилките внимателно се поставят в лъжица", се казва в наръчника.

Не само десертът може да предизвика проблем. Списанието препоръчва жените да се въздържат да се хранят с риба по време на среща, защото "може да бъде трудна за ядене".

Червилото по ръба на чашата прави лошо впечатление и е проява на лош вкус. "Не пийте супата си! Това е върхът на лошите маниери", гласи друг съвет. Също така неприлично е дамите да си пудрят носа или да си слагат червило на масата, а да решат косата си по време на хранене е непростимо.

Ако жената през 50-те изпусне ножа на пода, не трябва да го търси трескаво, а трябва да помолят сервитьора да им даде чист нож.