Селищната могила край село Бъзовец, която датира отпреди 6 хиляди години, може да бъде безвъзвратно загубена. За това алармира ръководителят на археологическите разкопки край селото, Димитър Чернаков. Проблемът е, че въпреки протестите на археолозите, земеделците от района продължават да орат и засяват местността, в която се намира селищната могила. Те са изпратили писмо до комисията по земеделието и горите, но все още нямат отговор. Според Чернаков, ако процесът на обработване на земята продължи, ще бъдат ликвидирани ценни реликви от каменно-медната епоха.
По време на работата си археолозите се натъкнали на уникална двуетажна постройка, която е била повдигната с 40 см. от земята и вероятно там са съхранявали лимец. Но най-атрактивното им откритие са зрънцата от беладона. В древността отварата от билката се използвала за разкрасяване. Смятало се е, че капка от плодовете му разширява зениците и придава неустоим чар на жените. Но ако се прекали с дозата е било фатално.
Така русенските археолози стигат до заключението, че жените отпреди 6 хиляди години са рискували живота си в името на красотата. Досега историците считаха, че египтянките са тези, които първи отдават значение на хубостта, но явно дамите, живели по нашите географски ширини са открили преди тях силното оръжие на женската красота.