Неизвестни крадци отмъкнаха 100 метра от кабелите, захранващи прожекторите за аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина" на Царевец. Крадците, които нямат респект нито от династията на Асеневци, които са властвали на хълма, нито от сегашната полиция, в две поредни нощи са успели да отрежат по 50 метра меден проводник, захранващ асиметричните прожектори, разположени от северната и от южната стена на хълма. В РПУ-Велико Търново е образувано досъдебно производство за извършената кражба, но засега задържани няма.

Според управителя на общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов" Цветомир Бояджиев спектакли няма да бъдат отменяни и "Звук и светлина" ще има. Веднага след кражбата, която е била установена рано сутринта при тестване на системата, работниците са започнали подмяна на кабелите.

Кражбата на кабели от Царевец не е новост, апашите редовно ги крадат, тъй като веднъж след като те са откраднати, е невъможно да се поставят в старите тръби, които са вътре в хълма, а се монтират от външната страна на стената. Там вече кражбите са по-лесни, въпреки стръмната стена.