562 кучета са заловени от екипи на "Екоравновесие" на територията на Столична община през месец юли, кастрирани са 489 кучета, 54 дворни и са върнати вече на стопаните.

Това заяви директорът на ОП "Екоравновесие" Манол Нейков. От началото на годината до момента са заловени 3760 кучета, а са кастрирани 3525. Осиновените от началото на годината кучета са 351. От 1 април в София тече кампания за безплатна регистрация, кастрация, обезпаразитяване, поставяне на микрочип и ваксиниране против бяс на дворните кучета. Кампанията се провежда основно в районите Нови Искър, Връбница, Илиенци и Требич, Кремиковци, Искър и Витоша. В рамките на кампанията досега са кастрирани 323 дворни кучета. Най-активни в това отношение са живеещите в район "Нови Искър", където са кастрирани 139 дворни кучета. От район "Кремиковци" са кастрирани 88.

Намалява броят на сигналите за изхвърлени на улицата малки кученца. За последните 6 месеца на миналата година в "Екоравновесие" са подадени сигнали за изхвърлени 413 кучета. За първите шест месеца на тази година са получени сигнали за изхвърлени малки 235 кученца. От "Екоравновесие" се оплакаха от множеството кучета, докарани в столицата от други населени места. Вчера екип на "Екоравновесие" хванал 6 кучета в центъра на Владая, които според директора на дружеството са докарани във Владая от друго населено място. Не са малко и случаите, при които на "Екоравновесие" се налага да се приютяват големи кучета, тъй като стопаните им вече не може да се грижат за тях. "В понеделник сме прибрали кавказка овчарка, защото собственичката му не може да се грижи за него, вчера в Люлин също сме прибрали кавказка овчарка, днес екип в "Надежда" възрастна жена иска да заведе овчарското си куче до ветеринарна клиника, но не може и моли нас", съобщи директорът на дружеството. Той подчерта, че на глоба подлежи всеки, който вземе куче за осиновяване, но впоследствие се установи, че това животното отново е на улицата. Трябва да има държавна политика за справянето с проблема с бездомните кучета, убеден е Манол Нейков.

От началото на годината до края на юли сме кастрирали 977, а на 423 кучета е намерен нов дом, съобщи Стела Райчева от Управителния съвет на "Анимал рескю София", които стопанисват най-големият приют за бездомни кучета в България, приюта Богров.

"Кучетата, които се изоставят са основно дворни кучета. Този контингент кучета са основният ни проблем, те масово не са кастрирани", коментира тя. Намалява обаче броят на изоставени пред приюта кутрета. През месеци април-май на 2011 година изоставените кутрета на възраст до 50 дни са били 423, по същото време през 2012 година са 308, а през двата пролетни месеца на тази година пред приюта са изоставени едва 84 кутрета.

"Броят на безстопанствените кучета в София драстично се е свил. Следващият проблем, с който ще трябва да се справяме са уличните котки", смята Стела Райчева. Тя прогнозира, че през есента около София всички села и вилни зони ще се освободят от своята кучета-пазачи, които през лятото отглеждат. Райчева също потвърди, че от съседни на София населени места организирано и масово се докарват кучета, които се изоставят в София. Най-много от това страда район Кремиковци, подчерта тя.

Проблемът няма да се реши докато нямаме национална стратегия и национална образователна програма. Трябва да научим хората да поемат отговорност докрай за своите домашни животни, подчерта тя. В София безплатно се кастрират и обезпаразитяват и дворни котки. В момента тече кампания на "4 лапи" за кастриране на улични и дворни котки и всеки, който иска може да занесе животното до клиниката на "4 лапи" в Банкя и там то ще бъде кастрирано безплатно.