По нареждане на канадската полиция във вторник бе умъртвен четириметровия африкански питон, който предния ден удуши две деца от Кембълтън, провинция Ню Брънзуик.

Съобщението направи полицейски служител. Според него смъртта на двете братчета с фамилия Барти – четиригодишния Ной и шестгодишния Конър – ще бъде разследвана като престъпление.

Момчетата са били на гости при своя приятел – сина на собственика на зоомагазина "Рептайл оушън". Магазинът е на първия етаж на двуетажна къща, а децата са били настанени в гостната на втория етаж. Според предварителното разследване точно в тази нощ питонът се е измъкнал от стъкления си терариум и по вентилационната шахта се промъкнал в гостната, където спели децата.

Мъртвите им тела открил сутринта собственикът на питона Жан-Клод Савоа, който хванал влечугото и извикал полиция.

Според експерт от канадски зоопарк "питоните обикновено не гледат на хората като на плячка". "Те не нападат тези, които нямат намерение след това да погълнат" добавя той.

Но това е още едно напомняне за "опасността да се държат в къщи животни като тигри, лъвове, мечки, питони …".

През 2009 година в Ню Брънзуик са смекчени правилата за продажба на екзотични животни. Тогава разрешават на зоомагазините да продават неотровни змии, но не по-дълги от три метра. Четириметровият питон убиец не е трябвало да бъде нито в къщата, нито в магазина на Савоа.