Старозагорец изобрети уред за производство на евтина и екологично чиста електроенергия. С изобретението си Димитър се шегува, че щял да докара енергото до фалит.

Според Димитър Димитров откритието му дава шест пъти по евтин ток. То представлява съвкупност от двигатели и редуктори, които регенерират енергията. Заради притесненията на изобретателя да не му бъде открадната идея, екипът на БГНЕС не бе допуснат до изобретението. Затова Димитров ни предостави кадри, заснети с личния му телефон.

Идеята на старозагореца му хрумнала преди една година. След поредната сметка за ток той решил, че не може да няма начин да се произвежда евтина електроенергия. И започнал да прави чертежи, да събира необходимите му неща, за да сътвори уреда. Димитър споделя, че намерил правилната подредба и така стигнал до откритието. То е с мощност два и половина киловата, стартира се в електрическата мрежа и след като се изключи продължава да произвежда енергия.

"Тази енергия е по-евтина, защото няма никакви консуматори, тя е със собствена консумация – регенерираща енергия. Влизат 220 волта, двигателят, който работи е 1 киловат, а произвежда 3 киловата – така че 2 киловата могат да се консумират от други електроуреди", обясни Димитър. "Колкото са по-големи съоръженията, толкова по-големи са захранванията на обектите – град, село", обяснява още старозагорецът.

Изобретателят вече е патентовал съоръжението. Твърди, че имало огромен интерес от фирми, които да го пуснат в серийно производство. Неговата мечта обаче е да го приложи в Стара Загора и да снабди с ток всички детски и социални заведения.