Китайските държавни медии, в желанието си да илюстрират екзекуции, извършвани в Съединените щати, показаха откъс от порнографски филм.

На излъченото видео се вижда жена, завързана с колани към легло. Сцената е от порнолентата "Смъртоносна инжекция" (Lethal Injection), пише АФП.

В сряда сутринта видео все още можеше да се види на сайта на държавната агенция Синхуа. Изображенията са използвани и от сайта Globaltimes.cn, пряко контролиран от управляващата комунистическа партия.

Жената на леглото е само по бикини и доста отворена блузка, преструва се, че се дърпа, докато "надзирателка" я притиска надолу, а "лекар" се готви да инжектира … смъртоносната отрова.

Тези кадри показват "тъмната страна на света", съобщава Синхуа. Всъщност видеото е със сцени от сайт XXXL, чиято цел изглежда доста далеч от отхвърляне на смъртното наказание.

Вашингтон редовно обвинява Китай за сериозни нарушения на правата на човека, особено в съдебната система. Пекин реагира на тази критика като направо казва на Вашингтон "да сложи ред в собствената си къщичка". Китай е една от страните, в които се практикува широко смъртното наказание, като същевременно не се уточнява точния брой.

Това не е първият път, в който внимателно наблюдавани китайски медии допускат подобни грешки. Миналата година изданието "Пийпъл Дейли" публикува на сайта си възхвала на физическия чар на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, като източник на информацията бе … сатирично издание от САЩ, което "избра" комунистическия лидер начело на класация за сексапил.

През 2011 г. китайската държавна телевизия излъчи репортаж за китайските ВВС, който съдържаше откъси от филма "Топ гън" (Top Gun) от 1986 година. Филмът всъщност прославя американската армия.