От избирателната активност на изборите на 25 май ще зависи колко партии ще влязат в Европейския парламент. Тази прогноза направи социологът Андрей Райчев пред bTV. Според него най-вероятно българите ще изпратят в Брюксел 4 партии. Втората вероятност е да са три, трета - 5, а най-малко вероятно, но все пак възможно, е да са шест, стана ясно от думите на Райчев.
При по-голямо гласуване няма да влязат АБВ и Реформаторският блок. Всичко зависи от височината на бариерата – ако тя се смъкне на 120 хиляди, ще влязат повече партии, но ако се вдигне на 180 хиляди - ще се окажат по-малко, пресметна Райчев. Когато изборите са европейски излизат около 2 млн. души, а когато са национални – 3,5 милиона.

Сега тези европейски избори са междинни – нещо като муле – нито кон, нито магаре. Това са европейски избори, които играят ролята на национални, но са междинни, някакъв мелез и най-вероятната цифра е между 2,5 милиона и 3 милиона души, като в този случай влизат четири партии по моята прогноза, категоричен е социологът.

Според журналистката Виза Недялкова в предстоящите евроизбори ще гласуват около 2.5 милиона българи - тоест по-малко хора, защото дните са празнични, което означава повече партии. "Сегашното правителство ще определи кога да има предсрочни избори
и те ще са, когато на него му е удобно. Това ще е единствената им награда за всичко, което им се изсипа отгоре за по-малко от година, откакто са на власт", прогнозира действията на управляващите Недялкова. "Когато са най-стабилни и мобилизирани тогава ще има избори", категорична е тя.

"Това правителство дойде на власт в много сложна конструкция, за да се удари Борисов", заяви на свой ред Андрей Райчев и добави: "Правителството оцеля, но не мисля, че има дълъг хоризонт, защото не могат да правят активна политика".

Недялкова беше категорична, че много сериозен ресурс, около 35 млн. долара годишно, са давани от американците у нас. "Протестите през миналата година бяха, защото тези, които получиха парите, не си свършиха работата и просто са толкова некадърни да създадат работещи механизми", коментира тя.

Според Андрей Райчев хората са разбрали, че демокрацията е едно голямо смокиново листо и богатството от 40 милиарда след приватизацията стана притежание на малцина.