При срещата ми с Орешарски си носих доносите срещу мен. Машината на статистиката произвежда числа, краде от ресурса и унищожава хора. Това заяви пред Нова телевизия бившият шеф на Националния статистически институт Ренета Инджова.

През двете години, в които управлявах статистиката, събрах доста доноси срещу мен. Носих ги на срещата с премиера. Бях се подготвила. Не може в условия на саботаж да се работи, каза още тя.

„Когато има натиск върху числата, е лошо. От стъкмистика исках да правя статистика. Пише се, че ми се е благодарило при срещата с Орешарски. Напротив, той ми каза, че е имало обществено недоволство срещу мен. Отдавна исках тази среща с премиера, за да си уточним няколко неща", сподели Иднжова.

Тя разкри още, че е предвидила какво ще се случи и е била подготвена. „Открих нещо важно – вече няма задкулисие. Сега то е заменено от пердасъзлък. Това са хора, които нямат свян. Играем си на политика, на статистика, на много неща. Надявам се в статистиката, че няма да се върне старата машина. Има хора, на ръководни постове, които получиха свобода да работят и вярвам, че те няма да позволят”, добави Инджова.

Мандатът на Ренета Инджова като шеф на националната статистика изтече, тя не беше уволнена. Освен това тя навърши пенсионна възраст. Това обяви като право на отговор в предаването на Люба Кулезич по Нова телевизия вицепремиерът Даниела Бобева.

„Мандатите са въведени и това е демократична практика. Не смятам, че е редно да се говори за уволнение. Лично аз съм подкрепяла Ренета Инджова в работата й. Трябва да кажа, че правителството прие стратегията й, която е за над 2 млн. лева, за да се започнат реформите в статистиката. Аз я уважавам много и не бих искала да коментирам професионалните й качества”, обясни Бобева.