Ако има вето на Бюджет 2013 от президента това ще се сложи знак на равенство между г-н Плевнелиев и бившия финансов министър Симеон Дянков, който работеше за финансови рестрикции.

Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев, ден преди държаният глава да оповести публично становището си, предаде репортер на БГНЕС. При вето на г-н Плевнелиев бих препоръчал на финансовия министър всички социални искания, обещани от нас на хората, да бъдат препращани към президентската институция, за да си поеме той отговорността пред българите, добави Станишев. Нашите аргументи са ясно структурирани и ако се наложи вето на президента, то ще бъде политическо. И ще означава амбиция на президента да влияе на фискалната политика и на изпълнителната власт, категоричен бе той.

Очакваме президентът да бъде последователен и принципен в позициите, защото ако имаш критики към този бюджет и налагаш вето там всички параграфи са взаимно свързани и няма да има частично вето, поясни Станишев. Единственият реален мотив за това би бил, ако има противоконституционни текстове, но ако има вето то ще бъде по целесъобразност. Той припомни, че в последните 23 години от историята на бюджетите в България има само един единствен случай, в който президентът Желев е наложил вето върху текстове, които са противоконституционни и има произнасяне на КС, а не върху конкретни числа и параметри на бюджета. Така, че единственият реален мотив, който би могъл да има, е ако има противоконституционни текстове. Такива няма, заяви лидерът на социалистите.

При вето г-н Плевнелиен трябва да отговори на няколко въпроса. Първият - през 2010 г. имаше актуализация на бюджета, когато г-н Плевнелиев бе член на правителството и изцяло я подкрепи. Това тяхно действие оборва много от аргументите на тези, които подкрепят евентуално вето за Бюджет 2013 г. Тогава не е бил проблем дефицитът, а сега, казват, е проблем и то при по-ниски стойности, посочи Станишев и даде пример състоянието в развити страни в ЕС. Второ, за приходната част - очаквам част от критиките да бъдат свързани с тях. Когато е планиран бюджетът за 2013 г. цифрите не са били консултирани с приходните агенции и прогнозата на митниците и НАП е била за около 1 млрд. лв. по-малко приходи. Усилия вече се полагат за стопиране на контрабандата, за да се спре изтичане на бюджетни пари. За разходната част - резултатът и там е от политиката на ГЕРБ, които са поемали ангажименти, непредвидени в бюджета, например, разходите за храна на полицаите са увеличени чувствително.

Целият оперативен бюджет е похарчен за непредвидени разходи на правителството на Борисов и правителството на Райков. Налагането на вето сега ще удари редица социални групи - предимно заради ангажиментите на социалното министерство. Става дума за подпомагане на хората с увреждания, такива средства след септември т.г. няма, посочи Станишев.

Ветото ще попречи и на разходването на 40 млн. лв. за ваучери за храна на работниците. Няма да има средства и за намаляване на безработицата, няма да започне ударно връщането и на просроченото ДДС. Трябва ясно да се обори и спекулацията около държавния дълг. По времето на ГЕРБ всяка година се емитираше дълг в размер на около 2.5 млрд. лв., сега ние не пипаме държавния дълг, планиран от Дянков. Но се дава възможност за увеличаване на оперативния дълг и се планира допълнителен резерв за следващата година по изплащане на стари дългови инструменти, уточни той. Политиката на премиера Орешарски е да не пада фискалният резерв под 4.5 млрд. лв., противното би създало рискове за страната.

Тайни преговори с ГЕРБ не водя и няма да водя, но може да се помисли за нов обществен договор, отговори той на въпрос на медия. Коалиция ГЕРБ-БСП би означавало подкрепа за статуквото, подчерта Станишев. Не сме готови на подобни сделки. Готов съм за диалог, но не съм за уговорки за замитане на следите от управлението на ГЕРБ, допълни той като определи властта им като авторитарна.

На ГЕРБ им трябват нови избори, за да се консолидират и да запазят контрола на властта, за да оцелеят, каза Станишев. На един от протестите бе казано, че са докарани хора от Благоевград с платена фактура от депутат от ГЕРБ и всичко останало, не го ли забелязахте или го премълчахте, запита червеният лидер. И кой е другият кръг около протестите с политически интереси? Това е традиционната стара десница, която сега се пребоядисва в нова като реформаторско мнозинство, защото поради волята на българските избиратели тя не е представена в парламента и търси бърз реванш, продължи Станишев. Третият кръг е около т. нар. ново дясно, на Саша Безуханова и др., които са стари реплики на стари политически проекти и кръгове - и от 1997 г. и "Глобална България" от 2003 г., които навремето създадоха Бойко Борисов и ГЕРБ като политически проект. А сега казват ние сме нещо ново и нямаме връзка със старото.

Тези няколко кръга целят изкуствена ескалация на протестите в името на своите интереси, подчерта Станишев. Те не признават резултатите от последните избори, не признават вота на българите, начело на несъгласията е партия ГЕРБ, обясни той.

Трябва да се подготвим за вероятните протести - трябва да се намерят ефективни решения и за предпоставките от икономически и социален характер, продължи по темата заместникът на Станишев - депутатът Янаки Стоилов. От сега апелираме към правителството да предприеме действия подобни на тези, които прие в енергетиката за цената на тока, даде пример той. Защото отново се предвижда повишаване на цените на парното, на водата, на горивата. И това трябва да е част от заявената антимонополна и антилобистка политика. Тези неща трябва да бъдат направени още преди протестите да бъдат факт, смята Стоилов. Тук се добавят и рисковете от увеличаване на безработицата по споменати вече причини. Трябва и всички фактори, формиращи общественото мнение, да бъдат на нивото на своите отговорности, отбеляза той. В случая имам пред вид и синдикатите, защото те в момента умело успяват да застанат и на страната на протестиращите и да участват под някаква форма и да влияят на управлението, подчерта Стоилов.

Станишев смята, че трябва да има национално съгласие за нов модел за прозрачно управление, за нова индустриална политика, как да има системен контрол върху институциите, за реална демографската политика, за грижата към заетостта на младите, както и за приоритетите на страната. И даде конкретен пример офшорни фирми да не участват в търговете за обществени поръчки. Пример за добро управление е също към всяка министерство да има обществени съвети, както и да не се разполагат повече от 20% от държавните пари в една финансова институция, подчерта той. Станишев поздрави икономическия министър Драгомир Стойнев за мерките, които той предприе след трагичния инцидент в мина "Ораново", както и за търсенето от негова страна на системно решение на проблемите в тази сфера.

В началото на брифинга Янаки Стоилов говори за работата на 42 НС, която може да бъде сравнявана само с периода от 2005 г., преди приемането ни в ЕС. За около два месеца и половина 21 закона са приети от това НС, 16 от които допълнения и изменения, повечето от които инициирани от депутати от ПГ на КБ. Те касаят допълнителните енергийните помощи- 200 000 български граждани ще имат изгоди от това, хората с увреждания ще получат помощите си до края на годината, ваучерите за храна на работниците, общо няколкостотин хиляди българи ще получат облекчение на социалните си условия, посочи Стоилов.

След актуализацията на Бюджет 2013 държавата ще започне ударно да се разплаща с фирмите. Цената на тока за битовите потребители падна и предотвратихме исканото увеличение от около 18%, отчете той. С мерките се увеличи износа на енергия от България, което повиши приходите на държавата. Надяваме се правителството да продължи програмите за временна заетост, за да не се увеличава безработицата. Създадохме независими органи за контрол на СРС, прекратихме възможността за прехвърляне на субсидиите на партиите от една на друга при напускане от страна на депутатите на ПГ. За нас приоритет има увеличаването на масовите пенсии, готвим гъвкави начини за пенсиониране за лицата, които са в предпенсионна възраст, подчерта Стоилов. Готвим законопроекти и мерки за антимонополната борба, както и премахването на лобистки текстове от законодателните актове, допълни той.