Кръвта на бедните и богатите е различна. Това установиха учени от университета на Ексетър. Анализ показал, че по различните химични съединения, натрупани в тялото може да се установи социалния статус на човека.
Проучването показва например, че в кръвта на по-бедните хора има много съединения, свързани с тютюнопушенето. Изследователите асоциират с високия социален статус бензофенон-3, съединение от слънцезащитните кремове.
В кръвта на богатите има по-големи количества живак и арсен. Причината е, че те ядат повече риба и миди, които са богати на въпросните съединения.
Джесика Тиръл - автор на изследването, е открила 18 съединения, свързани със социално-икономическия статус на човека. Те постъпват в организма най-вече с храната.
Учените са търсили техните следи в кръвта и урината на повече от 22 000 американци. Оказало се, че 9 съединения са свързани с по-охолния начин на живот. Сред тях са арсен, живак, талий, перфлуороктанова киселина, моно (карбоксиоктил) фталат (наличен в шампоаните).
За финансови трудности подсказва наличието на тежки метали в организма. Също така за бедността са характерни съединенията от опаковките на продуктите за бързо хранене.