Няма и следа от тримата членове на семейството от Кърджали, чиято кола бе пометена от моста край хасковското с. Винево около 22,30 ч в четвъртък.

Опелът с 56-годишния Мюмюн Рамадан, съпругата му Ресмие, на 55 г., дъщеря им Ширин, на 30 г., и внука Мерт, на 4 г., бе запратен в тонове тиня и кал от прехвърлилата моста 5-метрова приливна вълна. На метри след съоръжението колата бе открита празна надолу по течението на река Демирди дере.

По обед в петък бе намерено тялото на Ресмие. Около 17,30 ч днес издирването на другите трима удавници бе прекратено, то ще продължи днес. “Аллах рахмед ейлесин!”(Бог да се смили над тях - б.а.) повтаряха и вчера над 200 жители на Винево и още 6 околни села край бреговете на реката.

“Издирването е изключително затруднено, виждате условията”, каза кметът на селото Рамадан Иса. От ранни зори вчера започнаха работа първо неговите багери, моторни резачки, косачки, по-късно се включиха общински трактор и багер. Картината по дългото над километър корито на Демирди дере до вливането  в яз. “Родопи” бе апокалиптична.

Техника и доброволци нагазиха в половинметров пласт от рядка кал и вода, а изтръгнатите дървета, храсти и пънове бяха хиляди кубици. Вече оттеглилата се вода бе превърнала всичко в непроходимо тресавище.

“33 000 лв., за които последно кандидатствахме за чистене на коритото, щяха да предпазят от тази трагедия”, ядосвеше се Иса. Той осигури и обяд за ангажираните над 250 души. Към екипите от полиция, пожарна и Гражданска защита сутринта се присъединиха и спасители с лодки и водолаз.

Той обаче не може да се гмурне, водата е много мътна, а дъното - с дървета и клони, обясниха специалисти. Екип на Планинската спасителна служба доведе овчарката Вихрен, която работи и на потопа в харманлийското с. Бисер на 6 февруари 2012 г. Вчера по някое време обученото куче надуши следа, но тя се оказа на умряло животно.

“Несъобразяване с пътната ситуация и подценяване на потенциална опасност са в най-общи линии причините”, обобщи шефът на ОД на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков, който през целия ден ръководеше екипите.


Според разследващите най-вероятната версия била водният стълб да е прехвърлил моста заради струпаните като бент дървета точно когато опелът е пресичал 10 м дългата настилка на моста. Друга хипотеза била загубване на управлението, отнасяне на парапета и падане в клокочещата стихия. В подкрепа за това твърдение било изкривяването на еластичната ограда, но то можело да е причинено и от силния натиск на водата.

Третата хипотеза била маневра за заобикаляне на паднало дърво. Версията за сблъсък с друга кола на този етап изглеждала твърде неправдоподобна въпреки силно смачкания опел като от сериозен удар с друг.

“Търсенето ще продължи и по течението на реката след изкуствения водоем до вливането  в по-голямата Олу дере, която пък се влива в яз. “Тракиец”, допълни Иса.
По-късно следобед бе взето решение да започне контролирано източване на яз. “Родопи”, чиято площ е към 30 дка.

На телефон 112 вчера се обадила ясновидка. Обяснила, че виждала едно от телата на 400 м от моста, зарито под тиня. Моментално доброволците се струпаха на посочената локация, но усилията им не доведоха до резултат.

“Мюмюн мечтаеше да се върне да живее на село, след като се пенсионира”, разказа братовчедът на Ресмие - Байрям Кушку. “Жалко за хората - много нелепа случайност. Бяха добро, работливо, образовано и сплотено семейство”, допълни 67-годишният дългогодишен фелдшер в селото.

“Бяха тук и преди седмица за погребението на сина на Басрие, сестра на Мюмюн”, каза още Кушку. 30-годишният Ариф имал психически проблеми и на 2 пъти лежал в болница. Немотията във фамилията била друг фактор, който можел да е повлиял на решението му да сложи край на живота си.

В селото коментират, че Рамадан били съветвани да минат през по-сигурния, макар и по-обиколен, път през с. Ангел Войвода заради непрогледния мрак и порой след 22 ч в четвъртък. Можели да минат и през чернооченското с. Габрово, който също бил с няколко километра по-дълъг. Не е ясно защо Мюмюн Рамадан е избрал по-рисковия път.



Погребват в неделя откритата Ресмие Рамадан


Погребението на 55-годишната Ресмие Рамадан е насрочено за 9 ч днес според нейни колеги. Тялото на жената беше открито първо след трагедията.

Ресмие Рамадан щяла да бъде погребана в родното си село, защото там били всичките  роднини. Според мюсюлманската традиция погребението се извършва възможно най-бързо след настъпване на смъртта. В случая се наложило да изчакат завръщането на сина на починалата, който от години живеел в Германия.

“Колежката беше изключително добър педагог. Целият  стаж, който е 30-годишен, премина в СОУ “Христо Смирненски” в Черноочене”, каза шефът на училището Иван Стойков. Той и Ресмие започнали работа като учители по едно и също време. “Беше изключително скромна, дори затворена. Никого не ангажираше със себе си”, твърди директорът. Едва след смъртта на колежката си той и колегите му научили за проблемите .

“Преди дни видях Ресмие - беше бледа като платно, но не каза нищо. Впоследствие се оказа, че е преживявала трагедия”, спомня си Стойков. По-късно същия ден семейство Рамадан тръгнали за Винево, където се самоубил племенник на Ресмие. Няколко месеца по-рано друг племенник прекарал тежък инсулт, за което в училището също не разбрали.

“Не искам нищо да казвам. Колежката все още се издирва. Нека имаме уважение към трагедията, която се случва”, заяви д-р Леман Рашид, началник на спешното отделение на кърджалийската болница, където е работила 30-годишната д-р Ширин Рамадан. Освен в спешното д-р Рамадан е работила и като специализант в кардиологичното отделение на болницата.

Според колеги на издирваната лекарка тя също като майка си била скромна и дискретна. Отглеждала сама 4-годишния си син Мерт. Ширин и детето живеели при родителите  в Кърджали. Момчето било слабостта на младата лекарка.

Близки казват, че д-р Рамадан трябвало да замине за Пловдив на специализация, там имала и близки.