Върховният съд на Руската федерация смекчи наказанието на бившия собственик на "Юкос" Михаил Ходорковски и на бившия ръководител на банка МЕНАТЕП Платон Лебедев, след като провери законността на тяхната втора присъда.

Присъдата, издадена от Хамовническия съд, е призната за законна. Срокът и на двамата е намален с два месеца от 11 години на 10 години и 10 месеца.

По-рано представител на прокуратурата помоли на заседанието на Върховния съд да се остави в сила присъдите им.

От своя страна, Михаил Ходорковски, който взе участие в заседанието с помощта на видеовръзка, определи делото "Юкос" като един от най-сериозните фактори за намаляването на качеството на правосъдието в Русия. Платон Лебедев отказа да участва в разглеждането на молбата.

Защитата възнамерява да обжалва решението на Върховния съд. "Не сме доволни от взетото решение и ще го обжалваме при председателя на Върховния съд. Настояваме, че присъдата на Ходорковски е напълно незаконна", заяви адвокат Владимир Краснов.

Според последното решение на съда престоят в затвора на Ходорковски изтича през август 2014, а на Лебедев - през май същата година. Надзорното производство бе възбудено във Върховния съд през май тази година по молба на защитата на осъдените, които искат отмяна на присъдата, а делото да се прекрати или преразгледа.

Второто "дело Юкос"

На 30 декември 2010 Хамовническият съд в Москва призна Ходорковски и Лебедев за виновни в "кражба" и "легализирането на пари, получени чрез престъпна дейност". Те бяха осъдена на 14 години лишаване от свобода в колония с общ режим. По-късно Московският градски съд призна присъдата за законна и обоснована, а президиумът на същата съдебна инстанция смекчи на 20 декември миналата година наказанието им до 11 години лишаване от свобода.