Някои жени прибягват все по-често към шамарите и стават по-строги към своите деца по време на икономически кризи, когато техният жизнен стандарт е заплашен. Това се случва заради особена мутация на гена DRD2, който управлява синтеза на хормона на щастието в техния мозък.

"Добре известен факт е, че икономическите затруднения вътре в семейството увеличават стреса, което на свой ред влошава "качеството" на детското възпитание. Нашето изследване показва, че подобни кризи вътре в обществото или страната могат негативно да повлияят на поведението на родителите, независимо от това дали те са пострадали от тях", заяви Дохун Ли от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Ли и неговите колеги са стигнали до този извод, проследявайки живота на почти пет хиляди майки и техните деца, родени в 20-те най-големи американски града в периода от 1998-2000 г. Изводите на авторите са публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Медиците са анкетирали майките, как са възпитавали децата си и дали са доволни от тяхното поведение.

След това учените са сравнили данните за "строгостта" на възпитанието с жизнения стандарт на родителите и с това, колко лоша е била икономическата обстановка в града и щата, където те са живеели. За учудване на учените честота на шамарите и строгостта на майките не е зависела от това, колко успешна е била тя. Но този тип възпитание се е проявявал на местата, където е имало висока безработица и нисък индекс на доверие в националната компания.

Авторите на статията обръщат внимание на факта, че подобни проблеми не изпитват всички майка, а само на част от тях. Медиците смятат, че причината за тяхното сурово поведение е била мутация в гена DRD2, който ги е правил по-чувствителни към неуредиците във външната среда. Интересното е, че при благополучни условия жени с подобна мутация са били по-малко сурови към своите деца, отколкото майките с друга версия на DRD2.