Достатъчно дълго се говори за актуализацията на бюджета и прозрачно се показа за какво ще се използват тези пари. Удовлетвори се и чувството на нарушена справедливост от предишните години, когато имаше повече от милиард "джобни пари" за правителството и не се знаеше как се разпределят.

Това заяви народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева по Нова телевизия. Според нея, когато се говори за актуализацията на бюджета и евентуално вето от страна на президента, на първо място седи въпросът с времето. По думите й, правителството ще търси нужните средства от международните пазари на ценни книжа и самата процедура ще продължи до края на септември, за да се намери добър за страната пакет книжа. Буруджиева обясни, че неслучайно сега се иска тази актуализация, защото този месец има плащания по кредита от 800 000, изтеглен от предишното правителство.

Според Буруджиева, ако президентът наложи вето на бюджета, то може да бъде преодоляно, но ще бъдат забавени важни за българските граждани социални мерки. Тя изрази мнение, че намесата във финансовата политика на правителството не е работа на президента. "Още по-притеснително е, че изказванията на държавния глава до момента подсказват, че ако наложи вето, то ще е по целесъобразност", добави тя.

Тя обясни, че в момента има два варианта за развитие на ситуацията с актуализацията на държавния бюджет - да се закърпи сегашният бюджет, който е вече приет и да се запълнят частични и само належащи дупки или "да се отхвърли и да отложим за следващата година тези спешни плащания и те да останат за другата година, както до сега и да не се плати ДДС на фирмите, което е лоша практика".

Помолена да коментира различните експертни мнения за актуализацията на бюджета, тя отговори, че трудно може да преценим като общество кой експертен аргумент наистина е валиден. Тя припомни, че в момента, в който се е приемал пакетът за намаляване цената на тока, е имало много експерти, които са обяснявали как това ще срути системата. "Само за няколко седмици резултатът е 30 % увеличение на износа на електроенергия. Това показва, че системата работи", каза още народният представител.

Според Буруджиева в държавата не са постъпвали достатъчно средства през последните 6 месеца и това е следствие от изборите, независимо колко важни за обществото са били те. Тя обясни, че през този период държавата е спряла да работи. "Аз искам отчет, какво направи служебното правителство за три месеца и защо се случи това. Защо приходните агенции не са си вършили работата?", попита тя. По думите и сега отново се искат избори, което ще доведе до ново служебно правителство и още 6 месеца никой да не си върши работата. "Държавата е изхарчила десетки милиони за безопасност на условията на труд от евросредтсва. Аз ще искам да разбера, къде са отишли те и при толкова разходвани пари, как се случват ситуации като тази в рудник "Ораново", заяви Буруеджиева. Тя подчерта, че като цяло трябва да се види ефектът от усвояването на евросредства.

По думите й не може кабинетът Орешарски да се превръща в служебно правителство, а именно това ще се случи, ако сега се определи дата за предсрочни избори. Социалистката припомни, че протестите са започнали в нощта на изборите и процесът се е превърнал в диктат. "Нито правителството, нито политическите сили са оставени да работят и тогава да се обяснява кой е симпатичен и кой не", заяви тя.

Помолена да коментира мненията, че изготвянето на Изборния кодекс умишлено се бави, Буруджиева отговори, че това твърдение не е вярно. "Това е технология, която трябва да гарантира, че гласът на всеки ще бъде правилно отчетен и, че всеки може да види своите интереси, представени и не трябва да се пришпорва изготвянето и", категорична бе тя. Народният представител припомни, че още по време на предизборната кампания са обещани не малки промени, а да се изготви действащ изборен кодекс, приет в дебат, за да не се преправя отново след година. "В началото на мандата си казахме, че нов изборен кодекс ще има, независимо дали ще има избори или не. Той дава възможност на всички да се подготвят еднакво добре и да знаят какви са правилата, за да работят по тях.", заяви още депутатът. Тя подчерта, че идват четири години на избори и Изборният кодекс трябва да е в цялата си пълнота.