- Защо така бързо съдът постанови присъда за вас, г-н Драганов, а за хора с много по-сериозни престъпления присъди няма и няма?

- Ако цялата ни съдебна система работеше така ефективно, както в моя случай, щях да бъда най-щастливият от създателите на тази система във Великото народно събрание (1990-1991). Още повече че насреща си имах очарователна млада съдийка и симпатичен млад прокурор. Това за мен означава, че съдебната ни система наистина се подмладява и след 10-20 години действително ще имаме такава с "чисти ръце".

- Как оценявате параметрите на наказанието си - 5 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, забрана да шофирате 14 месеца и глоба от 100 лева?

- Нито един уважаващ себе си гражданин на една уважавана от него държава няма право да не уважава решение на независимия от държавата съд. Добре, престъпник съм. Убил съм човек на пешеходна пътека, убил съм и внука си (според хейтърите), вероятно съм предизвикал и четвъртата световна война.
Нещо между Слободан Милошевич, Брендо и третия Брат Галев...

- Има ли връзка между бързото ви осъждане и вашите критични публикации срещу КАТ?

- "24 часа" има сериозен принос в моите критични публикации спрямо КАТ. В смисъл че никога не се е колебал да ги публикува, което означава, че май е все още свободен вестник. Да, през 2010 г. нарекох пред негови подчинени вече бившия шеф на КАТ глупак. Да забраниш да се паркира пред КАТ е все едно аз да забраня на студентите си да се "паркират" пред аудиторията. Или "24 часа" да забрани на авторите да идват в редакцията.
Или - както беше в случая - да си направим частни паркинги пред тези ведомства.

И се започна. Той ми се обади, че няма да ми прости. Това не е ли заплаха срещу гражданина Драганов от страна на МВР? Защото критикувам една все още нереформирана структура от времето на соца. Знаете ли колко приятели имам все още там? И ми се смеят - на наивника Драганов. И казват като Радичков: "Ние пак сме тук и пак сме си същите."
Е, има и нововъведения - дългокраки мацки на държавна служба (броих ги докъм 20, докато бях "под арест"). Ама колкото са им по-дълги краката (и по-разкрачени за шефовете им), толкова по-разтворени са и джобовете ни като данъкоплатци...

- В броя на "24 часа", в който беше съобщено за условната ви присъда, пак на първа страница водещият текст е за висшия магистрат Веселин Пенгезов. ОЛАФ го разследва за подписване на обществени поръчки менте. Неговият случай ще завърши ли с присъда, или ще потъне в небитието?

- До него беше и скръбната новина за кака Мара Данаилова. Магистрата Пенгезов не познавам. Четох, че главният прокурор обявил, че има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. Случаят бил от 2010 година. Напуши ме неистов смях. Значи "активното разследване" тече вече няма и 4 години, а мен ме осъдиха за има и една седмица?

Но за да не коментирам повече, да се върна на скръбната новина. Именно кака Мара с неповторимия си вкус избра абитуриентския костюм на сина ми. Просто отсече "Ей този ще е." И ние й се подчинихме. Така че наистина скърбя за нея и още веднъж изказвам искрените ни (с жена ми Марияна) съболезнования на Ламбо.

- През декември м. г. направих интервю с вас по повод клипа, който двама "ранобудни студенти" пуснаха срещу вас. Тогава в електронното издание на вестника интервюто беше коментирано от над 30 души, от които във ваша подкрепа бяха само трима. Всички други ви атакуваха грубо и доста нецензурно. Какъв, мислите, ще бъде отзвукът след това интервю?

- Ми същият.
Форумните хейтъри си имат три опорни точки:
а) че съм червен професор (апропо, станах такъв по синьо време),
б) че съм "пропаднало пиянде" (пак апропо - едва ли има мой студент, който да го потвърди) и
в) че те са прави, когато мразят другите, за да крият омразата към себе си.
Та да са живи и здрави. Омразата в последна сметка убива. Любовта лекува. Но да снимаш един човек в гръб, си е чиста подлост. Което май е доста по-различно от "нов морал". Освен ако подлостта вече не е новият морал...

Същата подлост прояви и онази продавачка в кварталното магазинче, на която оставих над 30 лева. Да търчиш да звъниш с донос на полицията - "дръжте професора, той е!", ми е просто необяснимо. Както впрочем ми е необяснимо и как за 4 минути доносът й е стигнал до полицаите, които ми устроиха засадата.

Ако не дай си боже ти оберат къщата, ще чакаш полицията поне 4 часа. А сега 4 минути...
И как така чевръсто от Щесто РПУ веднага алармираха медиите? Бяхме трима с аналогично провинение. Но ехидстваха само по мен.

"Ще ни критикуваш, а? Ние пък ще те окепазим..." И успяха.

- С какви аргументи можете да умилостивите предварително форумците или милостта в България вече е в Червената книга на застрашените видове?

- Г-н Ковачев, ако вие сте на работа всеки ден от 9 до 20 часа, имате ли време да "хейтърствате" във форумите? Аз поне нямам. Та да "умилостивявам" безделници или (както чета напоследък) добре платени наемници, нямам и намерение. Имам си студенти, които "обслужвам" срещу скромно възнаграждение.

- Защо ректорът на СУ реши така бързо да ви пенсионира?

- Сложен въпрос с прости отговори.

- Имахте ли среща и разговор с него?

- Естествено, все пак освен ректор ми е и бивш студент.

- Мислите ли вече какво ще правите след пенсионирането - ще преподавате ли някъде, ще засилите сътрудничеството си в медиите или ще напишете книгите, за които досега не ви е стигало времето?

- След 11 монографии и два учебника имах доброто желание да напиша и още един - по съвременна история за "моите", от четвърти курс. Тематиката е огромна и трудна. Но можех - все пак 40 години и 3 месеца се занимавам с това. Уви, през октомври окупантите ме спряха - всичко е на компа ми във факултета. Сега с преждевременното ми (и противозаконно) пенсиониране ме спират и други. Ами значи и окупантите, и другите не ги е много еня за обучението на "моите". И жалко...

Та ще си остана един кротък пенсионер, в когото държавата е инвестирала 45 години, а сега си го изхвърля. Но - както обичаше да цитира Клемансо един от старите ми ректори (и баща на сегашния) - гробищата били пълни с незаменими хора. А пък Сталин е добавил, че човекът е просто "винтче". Когато се развали, го сменят с друго.

- Като ветеран политик можете ли да направите прогноза как партиите ще се представят на предстоящите европейски избори?

- Ами ще спечелят същите, които си направиха изборния кодекс. Сиреч пак "онези", старите. Пък и ако Баречето пробие, само ще потвърди, че нашата партийна система е в насипно състояние - на всеки нови избори нова формация.

- Какво може да предизвика предсрочен парламентарен вот?

- Само интересите на сега управляващите. Ако усетят, че са се провалили - бягство. Ако си въобразят, че са успели - вот за самостоятелно мнозинство. А пък ако са успели вече да си напазаруват бъдещо такова, що пък да не пробват?

- Има ли нови политически или пък социални тенденции в страната, които обществото още не улавя?

- От една страна, и в двата аспекта вървим от двойкаджиите към "единикаджиите". В смисъл че от слаби ученици минахме в графата тъпи преписвачи.
САЩ попръцнат срещу Русия, ние тичаме пред тях да се наакаме. ЕС се държи умерено в кризата с Украйна, ние дрънкаме за вносно ядрено оръжие. Е, "преписвачите" не ги уважават никъде - ни на Изток, ни на Запад...

От друга страна, никога няма да доловим като общество това, че преход се прави като солидарна нация, а не като седем милиона андрешковци. Целта на които, за да оцелеят индивидуално, всеки сам за себе си, е да вкарат държавата (НАП, НЗОК, общините и който си помислите още) в блатото.

- Като ляв интелектуалец, членувал някога в БКП, как мислите, че ще завърши битката между БСП и АБВ, между Станишев и Първанов?

- Ми обратно на фразата на Тарас Булба. Той нали рекъл на сина си "Аз те създадох, аз и ще те убия." Сега май наистина ще стане обратното.
За което, честно казано, съжалявам де..