Основните строителни работи на газопровода "Южен поток" на територията на България и на Сърбия ще започнат през лятото и първият газ ще бъде доставен в края на 2015 г. Това се казва в съобщение на управлението за информация на руския газов гигант Газпром.
"Днес само "Южен поток" може да даде на Европа реални допълнителни гаранции за енергийна сигурност", цитира Газета.Ру изказване на ръководителя на Газпром Алексей Милер.
Договорът за доставката на оборудване и материали за строително-монтажните работи и въвеждане в експлоатация на участъка на газопровода в България ще бъде сключен в скоро време. В Сърбия се извършват аналогични работи, отбелязва пресслужбата на Газпром.
Извършва се подготовка за полагане на тръбите на морския участък на Южен поток. През май ще започне доставката на тръби в България. През юни ще стартира работата на руското крайбрежие, а през юни – на българското. Есента ще бъде даден стартът на полагането в морския участък. Първият газ по тръбопровода ще бъде доставен в края на 2015 г.
В Сърбия се подготвя междуправителствено съглашение за сътрудничество при строителството и експлоатацията на разклонението от "Южен поток" и на енергийните мощности, се отбелязва още в съобщението.