Няколко руски медии съобщават, че сред представителите на ОССЕ, които бяха задържани в град Славянск от проруски активисти, има и българин. Чужденците бяха задържани в автомобил в украинския град и се оказа, че те не са част от организацията, а са военни наблюдатели. През цялата нощ руските и украинските медии съобщаваха както за различен брой задържани, така и за различната им националност. Рано сутринта E-NEWS съобщи за задържани „кадрови разузнавателни офицери на Германия, Чехия, Полша, България и Дания”.

Life News.Ru също съобщава за офицери от Германия, Чехия, Полша, България и Дания.

„Новости мира” пише, че в района на Славянск са „задържани, действащи под прикритието на ОССЕ кадрови разузнавателни офицери на Германия, Чехия, Полша, България и Дания”.

„Русский Клуб Новостей” пише същото, като се позовава на представители на самоотбраната на Славянск.
Радиостанция „Эхо Москвы” съобщава за 12 задържани офицери, като в списъка на страните България отсъства.

Представителят на Генералния щаб на Чешката армия Яна Ружичкова е заявила пред кореспондент на ИТАР-ТАСС, че един от задържаните в действителност е чешки офицер, който не е представител и наблюдател на ОССЕ. Министерството на отбраната на Германия и потвърдило за изчезването на германски военни наблюдатели.

Различни са версиите за присъствието на офицерите - от една страна те са представители на ОССЕ, от друга наблюдатели на процеса на разоръжаване след 17 април т.г., а от трета - наблюдатели по Виенските договорености от 2011 г.

Цитира се и разпространено съобщение на ОССЕ, в което се казва, че задържаните в петък нямат отношение към дейността на мисията и всичките й служители са в безопасност.