„Само 3 минути по-рано е трябвало да потегли от Винево кърджалийският „Опел" и днес нямаше да станем свидетели на тази драма. Точно когато колата е била на моста, 5-метрова вълна също е стигнала до моста. Тук се събират всички потоци от балкана", коментира пред 24rodopi.com Бейхан Ахмедов, който беше един от десетките, които търсеха от ранни зори до 17.00 часа днес изчезналите във водния ад 4-ма кърджалийци. Била е същата ситуация като с танковете, които Върбица глътна преди години и издави войничетата. Демерджи дере е коварно също като Върбица. Трагедията навремето потресе цялата страна. Тогава в утрото на 12 декември 1990 година река Върбица, край Момчилград, погълна 7 войници, двама офицери и 1 сержант. Шестима от тях останаха завинаги без гробове. 11 души се спасяват по чудо.

По обяд бе открит трупът на 56-годишната Ресмие Лютви Рамадан. Малко по-късно от кметството поясниха, че е загинала 29-годишната лекарка Ширин Мюмюн Рамадан. Издирваха се още 4-годишният й син Мерт и баща й Мюмюн Хакиф Рамадан, също на 56 години.
„Вълната е била огромна, почти 5-метрова. Придошлата река носела изкоренени дървета. 4-мата си тръгнали от Винево към към 22.30 часа. Приливната вълна е заляла моста, когато те са стигнали до него и чак към 4.00 днес сутринта водата се отдръпнала и се видял мостът", поясни още Ахмедов.

„Астра"-та излетяла от мост. Буйното Демерджи дере влачело колата стотици метри по течението. Рано сутринта местен жител забелязал возилото, вътре нямало хора. На 5-тия час от претърсването на района бил открит трупа на Ресмие Рамадан, която е била учителка на втори клас в гимназията в Черноочене.

Живеещата в квартал „Възрожденци" в Кърджали фамилия гостувала на сестрата на Мюмюн - Басрие от Винево, за да й изкажат съболезнования за трагично загиналия й син два дни по-рано. Тръгнали за Кърджали към 22.30 часа.

Минути по-късно кметът на Винево Фикрет Иса решил лично да провери състоянието на проблемния мост. На 9-тия час от валежа мостът вече бил залят и кметът позвънил на Спешния телефон 112, за да алармира, че Винево е пред бедствие. В този момент той не допускал, че трагедията вече се е случила.

29-годишната Ширин е най-младата лекарка в областната болница в Кърджали. Тя е започнала работа в Спешното отделение преди две години, а отскоро работела и в кардиологията. Баща й бил инструктор в Кърджали. Последно работел към Селскостопанския техникум в Кърджали, но бил съкратен. Синът на Мюмюн и Ресмие е гурбетчия в Германия и се очаква утре да се върне в България. Лекарите и сестрите в Многопрофилната болница в Кърджали са буквално вцепенени от новината за трагедията край хасковското село Винево.

"Сринати сме! От сутринта звъним на мобилния телефон на Ширин, но не отговаря. В непрекъсната връзка сме с колегите от Спешното в Хасково, няма отникъде официално потвърждение, че именно нашата Ширин е загинала", заяви началникът на отделението д-р Леман Рашид. Молим се това да е само слух, вие от медиите не бързайте да я погребвате, това съсипва много хора, добави тя.
Утре спасителната акция ще продължи, като се очаква водолази да се гмуркат в близкия микроязовир.
Движението по моста пък вече е забранено заради опасност от срутване.