Гъделичкайте бебетата, за да проговорят по-бързо, съветват американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екип от университета "Пардю" в щата Индиана установил пряка връзка между чувството на допир при младенците и умението им да научават.

От проведените опити станало видно, че родителите, които леко гъделичкат своите рожби, докато им говорят, им помагат по-добре да идентифицират отделните думи в потока на речта. Това ги подтиквало да проговорят по-бързо.

В опитите участвали 48 бебета на окоро 4-месечна възраст, които били учени на английски език. Те били разделени на две групи и стояли в скутовете на родителите си. Пускали им записи с някои думи, които не означавали нищо, като например "добита". В същото време родителите леко докосвали коляното на бебето.

След това отново им пускали записи с произволни думи.

Когато чуели словото "добита", те го отделяли от останалите.

От многобройните експерименти било констатирано, че бебетата учат по-добре, когато успоредно с това са галени или допирани.

"Констатирахме със сигурност, че пеленачетата свързват допира с речевите сигнали, които получават, коментира ръководителката на проучването Аманда Зайдъл. По този начин те по-добре разбират, когато думите започват и свършват в потока на речта".

Екипът се надява, че в бъдеще ще може да се установи как ще се развият речевите умения на бебето, като се анализират реакциите му при тестове на допир.